Avrupa Gençlik Forumu tarafından verilen Avrupa Gençlik Başkenti unvanı için Eskişehir’in 2027 adaylık başvuru çalışmaları hakkında Eskişehir.net’e konuşan Youthes 2027 Platformu Genel Koordinatörü Doç. Dr. Erhan Akdemir, “Eskişehir bir genç şehri, üniversite şehri, öğrenci şehri. Ama biz gençlerimizin karar alma süreçlerine daha fazla katkı sunmasını sağlamak istiyoruz. O yüzden de Avrupa Gençlik Başkenti 2027 yılı için bir başvuru sürecinde bulunacağız. Avrupa Gençlik Forumu’na başvuruyoruz. Başvurumuzun temel amacı gençlerimizin Eskişehir’de seslerini daha fazla duyurulması, yaşadıkları şehrin karar alma süreçlerine daha fazla dahil olması. Biz platform olarak bunu gerçekleştiriyoruz. Youthes 2027 Platformu. Bu platformumuz çeşitli gençlik sivil toplum kuruluşlarından oluşmakta. Ben ve ekibimizle birlikte bu süreci koordine ediyoruz” dedi.
“KURUMLAR GÜÇLÜ BİR DESTEK VERİYOR”
Doç. Dr. Erhan Akdemir başvuru sürecine ve sonrasına ilişkin şunları söyledi:
“Bu gençlik STK’ları ile ilgili bir süreç değil aslıda. Kentimizin genelini ilgilendiren ve bizi de çok mutlu eden bir süreç. Çünkü en başta sayın Valimiz olmak üzere, üniversitelerimiz, kaymakamlarımız, kent konseylerimiz, ticaret ve sanayi odalarımız ve gençlik STK’larımız bu sürece oldukça güçlü bir destek vermekte. Biz de çalışmalarımızı başvurmak ve almak üzerine planlamış durumundayız. 
“DİJİTALLEŞME, İNOVASYON, SANAT GİBİ SADECE GENÇLERİN KULLANABİLECEĞİ ALANLAR DAR”
Eskişehir’de en önemli sorunlardan bir tanesi gençlerimizin kampüsün dışına çıktığı zaman vakit geçirebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri alanların dar olması. Yani bu kültür ve sanat açısından veya eğlence açısından değil buralarda oldukça yetkin bir şehir. Ama bunun dışında dijitalleşme, inovasyon, sanat gibi alanlarda tamamen gençlerin kullanabileceği alanlar dar. Örneğin engelli gençlerin spor yapabileceği alanlar oldukça dar. Kütüphane sayımız yeterli değil. Gençlerin çalışma alanlarına sahip olması bu anlamda yeterli değil. 
“ANLAMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR GENÇLİK POLİTİKALARININ OLUŞMASINA KATKI SAĞLAYACAK”
Gençlik başkenti başvuru süreci aslında bu anlamda sürdürülebilir gençlik politikalarının oluşmasına katkı sağlayacak bir süreç. O yüzden de biz Youthes Platformu olarak değil gençlik politikalarına yön veren belediyelerle, valilikle, yerel yönetimlerle, sivil ve resmi kurumlarla iş birliği yaparak, onları bilgilendirerek bu sürecin içinde gençlik politikalarını sürdürülebilir ve bütünleştirici bir hale gelmesi için çalışıyoruz. 
“ESKİŞEHİR BAŞVURU SÜRECİNDE ŞANSLI”
Eskişehir başvuru sürecinde şanslı. 2009 yılından beri Avrupa Gençlik Başkenti her yıl bir şehre veriliyor. 2009’dan itibaren şehirlere baktığımız zaman çok büyük şehirler yok. Örneğin Paris gibi, Madrid gibi, Barcelona gibi şehirlerden ziyade daha küçük kompakt şehirlere verilmiş. 2026’da Norveç’in Tromso şehri, 2025’te Ukrayna Lviv şehri, 2024 şu andaki gençlik başkenti Belçika’nın Gent şehri. Eskişehir’e baktığımızda bu anlamda şansı yüksek. Hem belediyelerin hem üniversitelerin hem diğer kurumların gençlik çalışmaları kuvvetli. Bu bizim için avantaj.” 

Kaynak: Meltem Karakaş