Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı konut satış istatistikleri ve Gayrimenkul veri platformu Endeksa’nın analizi, konut yatırımcısının 2025’te enflasyon karşısında kayıp yaşadığını gösterdi.
Eylül ayında yıllık enflasyon %33,29 olarak açıklanırken, konut fiyat endeksine göre ortalama konut değer artışı %32,2’de kaldı. Bu da birçok ilde reel olarak konut fiyatlarının gerilediğini ortaya koydu.
Endeksa verilerine göre, ortalama %7,5 yıllık kira getirisi hesaba katıldığında bile Türkiye genelinde 20 ilin getirisi enflasyonun altında kaldı.

ESKİŞEHİR 17. SIRADA YER ALDI
Bu iller arasında Eskişehir de yer aldı. Eylül 2025 itibarıyla Eskişehir’de konutların ortalama metrekare fiyatı 29 bin 320 TL olurken, yıllık değer artışı %29,53 olarak açıklandı. Böylece Eskişehir, “en az değerlenen iller” listesinde 17’nci sırada yer aldı.
Listenin başında Kilis (%12,09), Artvin (%18,93), Bayburt (%20,42) gibi iller bulunuyor. İlk 10’da ayrıca Hatay, Karabük, Amasya, Burdur, Rize, Malatya ve Yozgat yer aldı. Yüksek faiz ortamı ve kiralardaki sınırlı artış, yatırımcı kazancını sınırlarken, reel getiride negatif tablo yarattı.
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2025’in 9 aylık döneminde 1 milyon 128 bin 727 konut satıldı. Eylül ayında satışlar 150 bini aşarak tüm zamanların eylül rekorunu kırdı. Ancak fiyat artışlarının enflasyon altında kalması, konutun kısa vadede yatırımcıya reel getiri sağlamadığını gösteriyor.
 
             
                             
                             
                            




 
  