İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Emine Edizgil, yaşanan deprem felaketinden sonra Eskişehir’in de benzer bir afetle karşılaşmaması için bir dizi önlemin alınması gerektiğini belirtti. Eskişehir nüfusunun yüzde 70’inin sıvılaşma riski yüksek zeminde yaşadığına dikkat çeken Edizgil, tedbir olarak göstermelik çalışmalar yapıldığını belirtti. Edizgil ayrıca hükumetin uygun kredi imkanları tanıması gerektiğini söyleyerek, Eskişehir’in güvenli bir şehir durumuna getirilmesi için alınması gereken bir dizi önlemi de hatırlattı.
“Depremin kaybettirdikleri ve acısı, siyasete kurban edilmeyecek kadar büyüktür” diyen İYİ Parti İl Başkanı Edizgil şu açıklamalarda bulundu:
Ülkemizde 6 şubatta 11 ilimizi etkileyen, canımızı yakan, yakınlarımızı ve malımızı yok eden deprem gerçeği, bir anda ilimiz gündemine oturdu. En son 17 Ağustos 1999’da Gölcük’te oluşan 7,4 şiddetindeki deprem, ilimizde etkisini 5,6 gibi bir şiddette hissettirmişti. Yıkılan Tarhan Apartmanı’nda 33 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Bunun yanında birçok ağır, orta ve hafif hasarlı yapılar oluşmuştu.
O tarihten bugüne ilimizde ciddi anlamda deprem gerçeğini dikkate alarak tedbir anlamında bir çalışma yapılmamıştır.
İlimiz nüfusunun yüzde 70’inin yaşadığı alan sıvılaşma riski çok yüksek alüvyon zemin üzerinde yaşamaktadır. Bu alan üzerinde az miktarda son deprem yönetmeliğine uygun yapılaşma varsa da büyük bir çoğunluğu 1999 yılından önceki deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapılardır. Bu yapılar ciddi anlamda risk altında olan yapılardır. Ancak tedbir olarak göstermelik çalışmaların dışında etkin bir çalışma yapılmamıştır.
Depremin kaybettirdikleri ve acısı, siyasete kurban edilmeyecek kadar büyüktür.
Bu anlamda her kurum üzerine düşeni yapmalıdır. Merkez Belediyelerimizin İMO ile yapacağı tespit çalışması olumlu bir başlangıçtır. Bir an önce merkez belediyelerimiz “KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ”ni en doğru verilere göre hazırlamalı, sonrasında da yol haritası belirlemelidir. Kentsel dönüşümde en büyük sorun kaynak sorunudur. Bu noktada hükumetimizin riskli alanda bulunan binaların yenilenmesine yönelik uzun vadeli faizsiz veya düşük faizli kredi imkânı sağlayarak kentsel dönüşüme sağlaması gerekmektedir.
Bununla birlikte;
1) İlimizde başlamış TOKİ projelerinin bir an önce bitirilmeli.
2) Gündoğdu 1 ve Gündoğdu 2 çalışmalarına bir an önce başlanmalı.
3) Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm sorunları bir an önce giderilmeli ve uygulamaya geçilmeli.
4) Karapınar 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesinde sorunlar giderilerek, bu projeye bir an önce başlanmalı.
5) Eskişehir için çok önem taşıyan ve gerçekleşmesi durumunda tüm kentsel dönüşüm ve şehrin gelişmesine odak noktası olacak bakanlığın 27 Eylül 2013 kararıyla ilan ettiği ancak seçim sonrası bu kararı rafa kaldırdığı 770 hektar alanı kapsayan “Kocakır Rezerv Alanı Projesi” bir an önce gündeme alınmalıdır.
6) İlimizdeki afet acil eylem planları, depreme maruz kalan 10 ilimizde aksayan durumları da dikkate alarak çevre komşu illerimizle birlikte güncellenmelidir.
Partimizin iktidarı halinde şehrimizin daha güvenli olarak yarınlara taşımak için, kentsel dönüşüm ve konut sorunu önceliğimiz olacaktır.