TCMB'nin döviz alımlarıyla artan rezervler, ekonomi yönetiminin KKM'yi tamamen kaldırma planlarını hızlandırabilir.

Bu durum, dolar sahiplerini yeni kararlar almaya zorlarken, yaz aylarında döviz kurlarında yaşanabilecek dalgalanmalara karşı dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.


SENELER  SONRA YARILANDI...

Uygulama, 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döneminde tasfiye edilmeye başlanırken, uzun süre sorunsuz bir şekilde ilerleyen tasfiye süreci son üç ayda aniden duraklamış ve KKM'den çıkışlar neredeyse durma noktasına gelmişti.

Ağustos ayında 139 milyar dolarla tarihi zirvesini gören KKM, 16 Mayıs itibarıyla ilk kez yarı oranının üzerinde bir düşüş yaşadı.

2 Şubat'tan sonra haftalık düşüş hızı neredeyse durma noktasına gelmişken, ekonomi yönetiminde büyük endişelere yol açtı. Uzun süredir dolar/TL paritesindeki istikrar, yatırımcıların KKM'den çıkışını hızlandırdı.


DÖVİZ POZİSYONU İYİLEŞİYOR!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmeye devam edeceğini vurgulayarak, 2024 yılının sonunda Kur Korumalı Mevduat (KKM) kapsamında kalan 69 milyar doların tamamen sıfırlanacağını belirtti.

31 Mart seçimlerinde -74 milyar dolara kadar gerileyen net döviz pozisyonu, haftalardır yapılan döviz alımları sayesinde -27 milyar dolara yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni alımlarla Haziran ayı içinde net döviz pozisyonunu artırmayı hedeflerken, ekonomi yönetimi biriken rezervlerle birlikte yaz aylarında KKM'yi tamamen sonlandırmak için yeni kararlar almayı planlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi