Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastane binasının temeli 1976 yılında atıldı. 10 katlı bina, 1994 yılında hizmete girdi. Söz konusu bina, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından ‘gündeme’ gelmişti. Hastane binasının depreme dayanıklı olup olmadığı, güçlendirme gerekip gerekmediği, taşınmasının söz konusu olup olmadığı, sağlamlık yönünden sıkıntı varsa ne gibi hazırlıklar yapıldığı merak edilmişti.


UZUN SÜRE SESSİZ KALINDI
ESOGÜ Yönetimi, kamuoyundaki soru ve endişeler karşısında uzun süre ‘sessiz’ kalmayı tercih etmişti. ESOGÜ, 28 Şubat 2023’ti “Üniversitemiz Hastanesi depremlerden etkilenmemiş olmakla birlikte konunun önemine binaen klinikler binasının deprem performans analiz çalışması başlatılacaktır” açıklaması yapmıştı.


BÜTÇE VE YENİ BİNA TALEBİ
Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, 7 Kasım 2023’te “Yapılacak olan güçlendirme ve güçlendirme sonrası onarım işleri için piyasa fiyat araştırma çalışmaları da tamamlanmış olup Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’ndan yapım maliyeti noktasında bütçe talebinde bulunulmuştur” demişti. Aynı toplantıda güçlendirme çalışmalarının binayı 20-25 yıl daha ayakta tutacağını ifade eden Rektör Çolak, “Yeni bina yapılması için de müracaat ettik” demişti.


İLGİLİ MERCİLERLE YAZIŞMA VE GÖRÜŞME
Yazıişleri Müdürümüz Cihan Yıldırım, CİMER’e başvurarak bina ve çalışmalar hakkında bilgi istemişti. CİMER’den gelen cevapta “CİMER başvurunuz Üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca değerlendirilmiş olup ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrası Üniversitemiz Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi klinikler binasında başlatılan incelemelerden; Güncel deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş bütün yapılarda oluşabilecek muhtemel olumsuzlukların her bina için geçerli olduğu hususunun değerlendirildiği, ilgili mercilerle gerekli yazışma ve görüşmelerin yapıldığı ve kurumlar arasında konu ile ilgili planlama sürecinin devam ettiği bildirilmiştir” denildi.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi