Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören basın açıklamasıyla devam etti.

TMMOB Ziraat Mühendisi Odası Eskişehir Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Başkanı Selma Güder, TMMOB Ziraat Mühendisi Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder,  10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy Ayamama Çiftliği'nde açılan Ziraat Mektebi'nde başlayan Tarımsal Öğrenimin 178. Yıldönümünü kutluyor olmanın onuru ve mutluluğunu yaşıyoruz. 

Diğer taraftan, tarımsal üretimin uzun yıllara dayanan geçmişine ve yaşanan teknolojik ilerleme ile üretim tekniklerindeki gelişmelere rağmen açlık ve beslenme sorunu insanlığın en ciddi problemlerinden biri olarak güncelliğini korumaktadır.  

Nüfusumuzun 2030'da 100, 2040'da 105 milyon civarında öngörüldüğü ülkemizde, tarımsal üretimde risklerin artması, artan girdi fiyatları sonucunda ürünün değerinde satılamaması gibi nedenlerle üreticiler üretimden koparılmaktadır. Genç nüfus; kırsaldan kentlere göç etmekte, çiftçi sayısı yıldan yıla azalmaktadır ve tarım şirketleşmeye yöneltilmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış, pazar ve markete yansımakta, tüketicilerin ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşımı zorlaşmaktadır.  

Pek çok üründe dışa bağımlı hale gelen ülkemizde önlem alınmaz ise; yakın gelecekte başta tarım olmak üzere, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ağır bedeller ödenecektir.  

Eskişehir ilimiz büyük ovaları ile önemli bir coğrafyada bulunmaktadır. Ancak ne yazık ki; "kamu yararı" adı altında tarım dışı kullanımlara açılması zaman zaman ortaya çıkmaktadır. Kamunun yani halkın birincil hakkı; temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak, kirletilmemiş topraklarda tarım yapmak, temiz ve içilebilir suya ulaşmaktır.  

Mustafa Kemal Atatürk 1923 yılında yaptığı bir konuşmada: "Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya üzerinde olmayacaktık" demiştir.  

Geldiğimiz noktada; yakın zamanda yaşadığımız pandemi gıdaya erişimin, tarımın, çiftçinin ve Ziraat Mühendislerinin önemini tüm gerçekliğiyle ortaya koymuştur.  

Ancak; Tarım sektörünün can damarlarından olan mesleğimiz, ülke tarımının içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir. Birçok meslektaşımız iş aramakta, bulamayanlardan önemli bir kısmı meslekleri dışında çalışmaktadır.  

Zirai ilaç ve gübre bayilerimiz sürekli değişen yönetmeliklerle çalışamaz hale getirilmektedir. Özel sektörde çalışanlar çoğunlukla meslek itibarımıza yakışmayan ücret alırken, kamuda çalışan meslektaşlarımız liyakata dayalı çalışma ortamının özlemi içindedir.  

Küreselleşen dünyada;  mesleğimizin ve meslektaşlarımızın üstlendiği sorumluluk; Üniversite eğitimlerinden başlayarak, meslek hayatlarında devam eden sürecin tamamında; "Bilimsel bilgi temeline dayalı" olması,  Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız yakın zamanda ülkemiz tarımı ve tarımsal öğrenimi adına önemlidir.  

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı olarak Yönetim Kurulum adına; Ziraat Mühendisi meslektaşlarımın Tarımsal Öğrenimin 178. yıldönümü kutluyor, aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ülkemiz coğrafyasının her karış toprağında emeği olan, tarıma gönül vermiş çiftçilerimizi ve sizleri saygıyla selamlıyorum." diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Kaynak: Eskişehir.Net Haber Merkezi