Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılından bu yana Türkiye’de ipek böcekçiliğini canlandırmak ve geliştirmek amacıyla kendi tesislerinde dut fidanı üretimi gerçekleştirerek çiftçilere ücretsiz dağıtım yapıyor. 2025 yılının ilk dut fidanları, üreticilerle buluştu. Dut fidanı dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Bugün teslim aldığınız dut fidanlarını bereketli topraklarınıza dikerek hem Eskişehir’e hem de Türkiye’ye şifa sunacak şekilde yetiştireceğinize yürekten inanıyorum,” dedi.
Büyükşehir Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş ancak çiftçilere ek gelir sağlayan ipek böcekçiliğini yaygınlaştırmak için Dut Çeliği Üretim Tesisi’nde çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda, Koza Birlik ile imzalanan “İpek Böcekçiliği Geliştirme Projesi” iş birliği protokolü kapsamında, Eskişehirli üreticilerin yanı sıra çevre illerden gelen çiftçilere 2 bin dut fidanı törenle dağıtıldı. Eskişehir Turistik El Sanatları Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Genel Sekreter Vekili M. Recai Erdir, Koza Birlik Mayıslar Şube Müdürü Kenan Gecengi, belediye bürokratları ve çok sayıda üretici katıldı.
Törende ilk konuşmayı yapan Koza Birlik Mayıslar Şube Müdürü Kenan Gecengi, “İpek böceklerinin tek besin kaynağı dut fidanıdır. Üreticilerimizin maliyetlerini azaltmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile 8 yıldır iş birliği yaparak dut fidanlarını ücretsiz dağıtıyoruz. Başta Başkanımız Ayşe Ünlüce olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim,” ifadelerini kullandı. Sakarı Vadisi’ni temsilen söz alan İğdir Mahallesi’nden Elif Turan ise, “Başkanımız Ayşe Ünlüce’ye destekleri için minnettarız. Üretmeye devam edeceğiz ve bir kadın olarak yanımızda olmasından gurur duyuyoruz,” dedi. İğdir Mahalle Muhtarı Mehmet Sadık Kaya da, “Köyümüzün geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliğini yeniden canlandırdığı için Başkanımıza teşekkür ederim,” diye ekledi.
Kırsal kalkınmaya yönelik projelere devam edeceklerini vurgulayan Başkan Ayşe Ünlüce, “Eskişehir’de ipek böcekçiliği ve dut yetiştiriciliği kadim bir gelenek, ancak zamanla unutulmaya yüz tutmuş. Bu durumu fark ettiğimizde özel bir ekip kurarak 8 yıldır Koza Birlik ile dut fidanı üretiyor ve Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz dağıtıyoruz. Üreticilerimiz bu fidanlarla ipek üretimine hayat veriyor, kadınlarımız dokuma tezgahlarında ipek ürünlerini yeniden ortaya çıkarıyor. Ayrıca, Eskişehir’in ipek yolculuğunu canlandırmak için ipek yolu haritasını netleştirdik ve Midas İpek Evi’nde sergiliyoruz. Ziyaretçilerimizin bu haritayı görerek buradan ayrılmasını istiyoruz. Eskişehir, ipek böcekçiliğinde köklü bir geçmişe sahip ve bugün Sakarı Vadisi’nde bu gelenek yeniden hayat buluyor,” dedi.
Ünlüce, seçim vaatlerinden biri olan İpekköyü projesine de değindi: “İğdir ve Mayıslar bölgesini kapsayacak bu projeyle ipek yorganı üretimi gibi yenilikçi yöntemler deneyerek kadınlarımızın ekonomisine katkı sağlayacağız. Örnek bir köy oluşturarak bu bölgeyi hep birlikte dönüştüreceğiz. Bu yolculukta bize eşlik ettiğiniz ve güç verdiğiniz için teşekkür ederim. Bereketli topraklarınıza dikeceğiniz dut fidanlarıyla hem şehrimize hem de ülkemize katkı sağlayacağınıza inancım tam,” diyerek sözlerini tamamladı.