Kamuoyunda vatandaşlık maaşı şeklinde bilinen projenin temelini hane içindeki kişi başı düşen kazanç oluşturacak. Yeni sisteme dahil edilecek ailelerin toplam kazancının net asgari ücretin üçte birinden az olması talep edilecek. Yardım mekanizmaları tek bir karta yüklenerek doğrudan vatandaşların kullanımına sunulacak.
Başvuru Sınırı 9 Bin 358 Lira
Söz konusu yardımdan faydalanmak isteyenlerin kazançları devletin dijital sistemleriyle sıkı denetimlerden geçecek. Mevcut hesaplamaya göre 9 bin 358 liranın altında gelire sahip olan haneler sisteme dahil edilecek. Belirlenen limitin altındaki aileler için masada üç farklı destek senaryosu değerlendiriliyor. İhtiyaç sahiplerine sağlanacak yardımlar tek bir kartta toplanacak. Nakit ödemelerin yanı sıra karta yüklenecek olan ek bakiyelerle marketlerdeki gıda ve temizlik reyonlarında indirimli harcama yapma imkanı tanınacak. Hanelere yönelik planlanan taslakların kısa süre içinde kanunlaşması bekleniyor.

Masadaki Destek Oranları
Hazırlanan ilk plana göre aileye asgari ücretin yüzde 20'si oranında nakdi destek verilmesi düşünülüyor. İlgili senaryoda elektrik, doğalgaz, barınma ve yakacak giderleri için asgari ücretin yüzde 15'i oranında konut desteği ile asgari ücretin yüzde 5'i oranında çocuk yardımı planlanıyor. İkinci taslakta toplam yardım tutarı asgari ücretin yüzde 17'si olarak öngörülüyor. Aynı seçenekte konut desteği yüzde 12, çocuk yardımı yüzde 5 oranında planlanıyor. Üçüncü senaryoda ise verilecek destek oranı asgari ücretin yüzde 15'i seviyesine indiriliyor. Bahsi geçen son ihtimalde konut desteğinin yüzde 10, çocuk yardımının ise yüzde 5 olması hedefleniyor.
Dijital Başvuru ve Denetim Aşaması
Tüm müracaat işlemleri tamamen dijitalleşerek sadece başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Geçmişteki uygulamaların aksine sosyal hizmet görevlileri tarafından evlere gidilmeyecek; onun yerine SGK, Gelir İdaresi, banka hesap hareketleri ve tapu kayıtları gibi veriler ortak bir sistem üzerinden kontrol edilecek. Sistemdeki kaydı onaylanan haneler aylık periyotlarla mercek altına alınacak. Gerekli hukuki altyapının kurulması maksadıyla yasa hazırlığı yapılacağı belirtildi.


