İnternette satışa çıkarılan bir konut için yapılan ani ve aşırı fiyat değişiklikleri, sahibine 100 bin liralık para cezası olarak geri döndü.
Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada paylaşılan bir ihbar üzerine başlattığı inceleme sonucunda ilan sahibinin fahiş artış yaptığını tespit etti.
Denetimlerin ardından ilan yayından kaldırıldı ve idari yaptırım uygulandı.

Bakanlık Basın Müşaviri Bekir Kaplan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ilgili ilanla ilgili detaylı bir inceleme yürütüldüğünü belirtti. Kaplan, yapılan değerlendirmenin sonucunda fiyat artışlarının ekonomik göstergelerle örtüşmediğini ve “manipülatif nitelikte” olduğunu vurguladı.

Kısa sürede fahiş artış tespit edildi

Hazırlanan rapora göre, aynı evin satış fiyatı 1 Eylül 2025 tarihinde 6 milyon 750 bin lira olarak belirlenmişti.
Ancak sadece bir ay sonra, 2 Ekim 2025 itibarıyla bu rakam 8 milyon liraya çıkarıldı.
Kısa sürede yapılan bu yüksek artışlar, piyasa dengesini bozucu işlem olarak değerlendirildi.
Bakanlık, fiyat oynaklığının “makul gerekçelere dayanmadığını” belirterek cezai işlem başlattı.

Denetim sürecinin başlamasında, bir vatandaşın sosyal medyada yaptığı paylaşım etkili oldu.
B.K. isimli kullanıcı, “İlanda iki gün arayla 900 bin lira artış olmuş. Böyle bir standart olabilir mi?” ifadeleriyle durumu gündeme taşıdı.

46-50 yaş arası vatandaş dikkat! Erken emeklilik kapısı aralandı
46-50 yaş arası vatandaş dikkat! Erken emeklilik kapısı aralandı
İçeriği Görüntüle

İlan geçmişi incelendiğinde fiyatın defalarca değiştiği belirlendi:

  • 4 Eylül’de 6 milyon 750 bin TL,

  • 21 Eylül’de 8 milyon 500 bin TL,

  • 24 Eylül’de 7 milyon 150 bin TL,

  • 30 Eylül’de 7 milyon 100 bin TL,

  • 2 Ekim’de yeniden 8 milyon TL olarak güncellenmişti.

Bu dalgalı tablo, “piyasa manipülasyonu” değerlendirmesiyle cezaya dönüştü.

Bakanlık daha önce de uyarmıştı

Ticaret Bakanlığı, daha önce de emlak piyasasında fiyat istismarı yapanlara yönelik uyarılarda bulunmuştu.
30 Mayıs 2025’te yapılan açıklamada, “Gayrimenkul sektöründe adil, şeffaf ve rekabetçi piyasa yapısının korunması” amacıyla denetimlerin sürdüğü belirtilmişti.
Bakanlık, manipülatif ilan ve sahte fiyat artışlarının tespit edilmesi halinde idari para cezaları uygulanacağını bir kez daha hatırlatmıştı.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi