Dünya genelinde milyonlarca çalışanın en temel geçim kaynağı olan asgari ücret, ülkeler arasında büyük farklılık gösteriyor. Eurostat’ın yayımladığı verilere göre, bazı ülkeler yüksek rakamlarla öne çıkarken, bazıları ise oldukça düşük seviyelerde kaldı. Türkiye’de uzun süredir tartışılan asgari ücret konusu, bu listeyle birlikte yeniden gündeme taşındı. Özellikle yoksulluk sınırının altında kalan rakamlar dikkat çekti. Ara zammın yapılmaması ise kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.

Avrupa’da en yüksek ücret verenler

En yüksek asgari ücreti ödeyen ülkeler arasında Lüksemburg, 2.571 € ile ilk sırada yer aldı. Onu İrlanda 2.282 € ve Hollanda 2.246 € ile takip etti. Almanya’da rakam 2.161 € seviyesinde açıklandı. Belçika 2.112 €, Fransa ise 1.802 € ile listede yer aldı. Bu grupta 1.500 € üzerindeki ülkeler dikkati çekti.

Araç sahiplerine güzel haber! Başvuranlar bu parayı geri almaya başladı
Araç sahiplerine güzel haber! Başvuranlar bu parayı geri almaya başladı
İçeriği Görüntüle

Orta seviyedeki ülkeler

1.000–1.500 € bandında yer alan ülkeler de sıralamada önemli bir yer tuttu. İspanya 1.381 €, Slovenya 1.278 €, Polonya 1.100 € ile öne çıktı. Litvanya 1.038 € ve Yunanistan 1.027 € olarak açıklandı. Portekiz’de rakam 1.015 €, Kıbrıs’ta ise 1.000 € seviyesinde kaldı. Bu gruptaki ülkeler, Avrupa ortalamasını belirleyen kitleyi oluşturuyor.

Düşük grupta yer alanlar

Asgari ücretleri 600–999 € arasında değişen ülkeler düşük grupta sıralandı. Hırvatistan’da 970 €, Malta’da 961 € olarak kaydedildi. Estonya 886 €, Çekya 841 € seviyesinde yer aldı. Slovakya 816 €, Letonya 740 €, Macaristan 727 € ile bu gruba dâhil oldu. Karadağ 670 €, Sırbistan ise 618 € seviyesinde kaldı.

Çok düşük gruptaki ülkeler

600 € altındaki ülkeler en alt basamakta yer aldı. Kuzey Makedonya’da 584 €, Türkiye’de 558 € ve Bulgaristan’da 551 € olarak belirlendi. Ukrayna’da rakam yalnızca 164 €, Moldova’da ise 285 € seviyesinde açıklandı. Türkiye’nin bu kategoride bulunması dikkat çekti. Veriler, ülkeler arasındaki gelir farkını net biçimde ortaya koydu.

Kaynak: Haber Merkezi