Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafikteki araç sayısının hızla artmasına rağmen sigorta oranlarının azaldığını belirterek, mevcut teminatların ekonomik koşullara göre güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Palandöken, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Sigorta teminatları artık günün şartlarına uygun hale getirilmeli. Trafikteki araç sayısı her yıl 2,5 milyon civarında artıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 32 milyon araç var. Ancak bunların yaklaşık 6 milyonu sigortasız. Yani zorunlu trafik sigortası bulunmayan araç sayısı oldukça yüksek. Kasko tarafında ise durum daha vahim; araç sahiplerinin yüzde 70’i kasko yaptıramıyor.”
“Sigorta primleri yüksek, teminatlar yetersiz”
Sigorta poliçelerinde taksit imkânının artırılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Palandöken, bu uygulamanın tek başına yeterli olmayacağını vurguladı:
“Taksit sayısının 10’a çıkarılması sevindirici, ancak asıl sorun sigorta primlerinin yüksekliği. Poliçelerdeki teminatlar artmadığı sürece, vatandaşın ödediği tutar karşılığında aldığı güvence sınırlı kalıyor. Fiyatlar yükselirken teminatların aynı seviyede kalması adil değil. Sigorta bedellerine paralel biçimde teminatların da artırılması gerekiyor.”
“Motosiklet kazaları artıyor, sigortalılık oranı düşüyor”
Trafikte artan risklere de dikkat çeken Palandöken, özellikle motosiklet sürücülerinin durumunun endişe verici olduğunu ifade etti:
“Son on yılda motosiklet sayısı yüzde 120 oranında arttı. Buna bağlı olarak kazalar da ciddi oranda yükseldi. Ancak sigorta yaptıran motosiklet oranı yalnızca yüzde 35 seviyesinde. Yani her üç motosikletten ikisi sigortasız. Bu da kazalarda hem maddi hem hukuki açıdan büyük sorunlar doğuruyor.”
Palandöken, motosiklet sürücülerinin güvenliğinin sağlanması için altyapının geliştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi:
“Yollarda motosikletler için özel şeritlerin bulunmaması kaza riskini artırıyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin can güvenliği için daha güvenli yollar yapılmalı. Böylece kazalar en az hasarla atlatılabilir. Çünkü kaybedilen her genç, geri getirilemeyen bir kayıptır.”