Anadolu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM), altyapısını güncelleyerek hem terapi hizmetlerinde hem de akademik çalışmalarında önemli bir yenilenme sürecine girdi. Yaklaşık 20 yıldır bireylere dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları alanında destek sunan merkez, artık çağdaş teknolojilerle donatılmış bir yapıya kavuşuyor.
Merkezde kullanılan ve artık işlevselliğini yitirmiş teknolojik cihazlar, üniversitenin desteklediği bilimsel altyapı projesi kapsamında yeni nesil cihazlarla değiştiriliyor. Bu kapsamda, günümüzde sıkça kullanılan kepstral analiz yöntemiyle ses bozukluklarının değerlendirilmesi DİLKOM’da da yapılabilecek. Yutma bozukluklarının tedavisinde etkili olan nöromüsküler elektrik stimülasyon cihazlarının sayısı artırılırken, dudak damak yarığı bulunan bireyler için kullanılacak yeni nesil Nazometre ile değerlendirme süreçleri daha kapsamlı hale getirilecek.
Prof. Dr. Özlem Diken, DİLKOM’un Türkiye'de üniversite bünyesinde kurulan ilk dil ve konuşma merkezi olduğuna dikkat çekerek, "Geçmişte birçok cihaz kazandırıldı ancak teknoloji hızla gelişiyor. Bazı cihazlarımız artık güncel yazılım ve donanımı desteklemiyor. Bu yüzden yeni bir altyapı çalışması başlattık. Teknolojiyi daha fazla entegre ederek hem hizmet kalitesini artırmayı hem de araştırmalarımıza güç katmayı hedefliyoruz” dedi.