Alp Havacılık’tan yapılan açıklamada, "Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşunu başarıyla tamamlamasını kıvançla kutluyoruz. İniş Takımları ve Uçuş Kontrol sistemlerinin tasarımı, üretim doğrulama faaliyetlerinde rol aldığımız KAAN'ın paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz." ifadelerine yer verildi.

2030'A VARMADAN SERİ ÜRETİM

TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretime geçmeyi hedeflediği çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu,hava ve havadan yere hakimiyet kabiliyetleriyle öne çıkan beşinci nesil jet muharip uçak projesi KAAN, 21 Şubat’ta ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

İlk aşamada Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki eski F-4 ve F-16 uçaklarının yerini almayı amaçlayan ve daha sonra uluslararası pazarlara sunulmayı planlayan KAAN tasarımı, Türkiye'nin F-35 projesindeki hava-hava muharebe yeteneklerini güçlendirmek amacıyla TUSAŞ tarafından başlatıldı.

13 DAKİKA HAVADA KALDI

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını bildirdi.

Kotil, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

''Bugün gurur günümüz. KAAN'ımız 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştı. Bu yolda bizlerin yolunu açan Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'a ve KAAN'ımız için başından beri büyük özveriyle çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma ve ailelerine teşekkür ederim."

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi