Ev ve arsası olanlar başvuru yapmalı: Bu para hesaplarına yatırılacak Ev ve arsası olanlar başvuru yapmalı: Bu para hesaplarına yatırılacak

1967 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. 68 kuşağı öğrenci hareketinin hızlı olduğu o yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde yer alan Adar, eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel ile birlikte sosyal demokrasi hareketi içerisinde bulundu. 1972 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu.1980 yılında Eskişehir’e dönerek Gazi Yakup Satar Caddesi (eski Muttalip Caddesi) üzerinde, iki erkek kardeşini de yanına alarak Adar Elektrik’i kurdu. Ticarette 43’üncü yılını, siyasette ise 40 yılını dolduran Adar ile yarım asra dayanan siyasi tecrübesini konuştuk.

Bir ihtilal, bir muhtıra, bir darbe…

12 Eylül 1980 darbesi… Türkiye siyasetine çok büyük darbeler vururken, ülkenin ekonomik gelişimine de çok önemli zararları oldu. Bizim kuşak 27 Mayıs 1960 ihtilalini, 12 Mart 1971 muhtırasını ve 12 Eylül 1980 darbesini yaşadı.  

Yıl 1983, SODEP için hareketli günler…

(12 Eylül Darbesi’nin ardından, o dönem Bülent Ecevit’in başkanlık yaptığı CHP kapatılmış, kuruluşunun 69’uncu yıldönümü olan 9 Eylül 1992 tarihinde tekrar açılmıştı.) 1980 darbesinden önce Cumhuriyet Halk Partisi’nde etkin olan bir grup arkadaş (Selami Vardar, Cahit Aktaş, Cahit Denker, Aydın Güngör, Necdet Özsel) 1983 yılında siyasi partilerin yeniden kurulmasına izin verildiği dönemde, CHP’nin ve sosyal demokrat hareketin devamı adına yeni bir siyasi partinin kurulumuna katkı vermek istemiş ve çalışma yürütmüşler. 

12 Eylül sonrası ilk kurulan İl Teşkilatı…

Sosyal demokrasi hareketi içerisindeki kurucu heyet, “partiyi kimlerle kurabiliriz” diyerek, yaklaşık 200 kişilik bir liste hazırlamışlar. O liste içerisinde Eskişehir’den benim de ismim yer almış. Bana geldiler… Ben de, Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) kurucu üyesi olarak çalışmalara başladım. Eskişehir’de Orman Bölge Müdürlüğü yapmış rahmetli Cemal Medin başkanlığında, aralarında benim ve Cahit Denker, Celal Satıroğlu, Nurettin Tekayak ve Fevzi Sızanlı gibi isimlerin yer aldığı 11 kişilik yönetim kurulu listesi oluştu. 12 Eylül’den sonra Türkiye’de kurulan ilk siyasi parti il teşkilatı da Eskişehir SODEP oldu. 

Sezai Aksoy’un başkanlığındaki meclise girdi 

SODEP, 1983’te yapılan genel seçimlere, kuruluşunu tamamlayamadığı gerekçesiyle giremedi. 83’teki genel seçimlere girememiştik ama bir yıl sonra yapılan yerel yönetimler seçimine katılmamıza izin verildi. Eskişehir’de seçimleri, Anavatan Partisi’nin belediye başkan adayı Sezai Aksoy kazandı. SODEP’te ikinci parti olarak Eskişehir Belediye Meclisi’ne üye sokmayı başardı. 37 kişilik belediye meclisinde 9 kişiyle temsil edildik. Bunlardan birisi de bendim. Ayrıca Cemal Medin, Hüsamettin Tanatar, Nurettin Tekayak, Tahsin Bezek, Mustafa Akıcı, Celal Yeşiltepe, İsmail Hosgor, Necdet Tanır’da belediye meclis üyelerimizdi.  


Eskişehir’in ilk imar planları yapıldı  

Dokuz kişiyle Eskişehir’de büyük ses getirdik. O dönemde 65 mahallemiz vardı. 65 mahallenin tüm muhtarları ile temas halindeydik. O meclisin bana göre yaptığı en önemli işlerden birisi de Eskişehir’in imar planlarını yapmak olmuştur. 1986’da başlayan ve 1989’da Belediye Meclisinde kabul edilen imar planlarının hazırlanmasında, o yıllarda Yılmaz Büyükerşen’in rektörlüğünü yaptığı Anadolu Üniversitesi’nin de önemli katkıları olmuştu.


İki parti birleşti, SHP kuruldu 

Hepimiz merkez soldaki dağınıklığın ortadan kalmasını ve 12 Eylül’de kapatılan partilerin yeniden açılmasını arzuluyorduk. Sağduyu hakim oldu ve aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ile Sosyal Demokrasi Partisi arasında yapılan protokol ile 1985 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) kuruldu.  

37 yaşında SHP’nin İl Başkanı oldu 

SHP’nin kuruluşunun ardından kongreler başladı.1986 yılında Eskişehir’de yapılan il kongresinde başkanlık için adaylığımı koydum. 400 delegenin katıldığı seçimlerde üçlü bir yarış oldu. Niyazi Onal’ın ve Demircan Arıkan’ın da aday olduğu kongrede 170 oy alarak SHP’nin seçimle gelen ilk İl Başkanı seçildim. İçlerinde politikada en yeni olan bendim… Daha 37 yaşındaydım. 

Adaylar ön seçimle belirlendi 

SHP’nin, 1987’de katıldığı ilk genel seçiminde Eskişehir’deki beş milletvekili adayımızı ön seçimle belirledik. O dönemlerde 6 bin civarında üyemiz vardı. Ticaret Lisesi’nde gerçekleşen seçimlerde yaklaşık 4 bin civarında üye oy kullandı. Ön seçim sonuçlarına göre; Cevdet Selvi birinci, Zeki Ünal ikinci, Doğan Könel üçüncü oldu. 1989’daki yerel seçimlerde belediye başkan adaylarımızı ve belediye meclis üyelerimizi yine ön seçimle belirledik. Ön seçime katılan adaylar içerisinde Selami Vardar, Rafet Eren ve Mesut Bilici gibi isimler yer alıyordu. Başkan adaylığı için en fazla oyu Selami Vardar aldı. 37 kişilik belediye meclisi içinse 145 başvuru olmuştu…

Selami Vardarlı yıllar…

1989’daki yerel seçimleri, SHP’nin adayı Selami Vardar kazandı. Ben de Selami Vardar’ın isteği üzerine, belediye meclisinin onayıyla belediye başkan yardımcılığı görevine getirildim. Bu süreçteki en önemli işimiz Eskişehir’in altyapısını yapmak oldu. O dönemde fosseptikler vidanjörlerle çekiliyordu. Kanalizasyon sorununu halletmek istiyorduk ancak ciddi bütçe sıkıntısı yaşıyorduk. Daire başına bir miktar belirledik ve peşinat olarak istedik. Eskişehir için önemli olan bu konuda tüm Eskişehirliler duyarlılıkla yaklaştı ve herkes bu bedeli ödedi. İlk kazmayı vurduğumuz yer de Göksu Kavşağı’ndan Cengiz Topel Caddesi’ne doğrudur... 1989 yılından 1994’e kadar olan sürede, Eskişehir’in merkezdeki 31 mahallenin tümünün altyapı işini bitirmiştik. 

Soldaki bölünmüşlük yerel seçimleri kaybettirdi

Selami Vardar, 1994’teki yerel seçimlere katılmadı. 94’te Eskişehir, büyükşehir statüsüne kavuşmuştu ve ilk defa bir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilecekti. Üç arkadaş Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olarak müracaat ettik. Ahmet Ataç, İsmail Özen… Belediye başkan adayları Merkez Yönetim Kurulu kararıyla belirlendi. Anketler yapıldı. SHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı ben oldum. CHP’nin Büyükşehir Adayı Zeki Ünal, DSP’nin ki Sadi Nebrekli’ydi. 1994 yılında soldaki bölünmüşlük Eskişehir’de, İstanbul’da ve Ankara’da seçimleri kaybetmemize neden oldu.  Bizim üçümüzün almış olduğu oyun toplamı 120 bindi. 1989 yılında Selami Vardar’ı 91 bin oyla belediye başkanı yaptık. Yıl 1994…rahmetli Aydın Arat 56 bin oyla Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 1995 genel seçimlerde il başkanı Zeki Ünal’dı. Kazım Kurt, merkez ilçe başkanıydı. O zaman ön seçim yaptırmadılar. Milletvekilliği için Zeki Ünal birinci, Kazım Kurt ikinci sıra adayı olmuştu.  

Kazım Kurt ve Zeki Ünal meclise giremedi

1995 yılındaki genel seçimlerinde yaşanan kayıpların ardından, SHP ve CHP 18 Şubat 1995’te toplanan kurultayda birleşti. Birleşme sonrası ilk seçim, 1999’daki genel seçimlerdi. 99’da genel ve yerel seçimler bir arada yapıldı. Yapılan ön seçimde, CHP’den Kazım Kurt birinci sıradan, Zeki Ünal ikinci sıradan, Metin Tomsuk üçüncü sıradan milletvekili adayımız oldu. CHP, 99 seçimlerinde barajı geçemeyerek meclis dışında kaldı. Bölünmüşlüğün, birlikte güç olamamanın kayıplarını bu dönemde Meclis dışında kalarak gördük. 


Büyükşehir’de hoca ile rakip oldu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın talebiyle 1999’daki yerel seçimlerde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldum. DSP’nin adayı ise Yılmaz Büyükerşen’di. Yılmaz Hoca, milletvekili adayı olarak başvurmuştu ama kendisini büyükşehir adayı gösterdiler. Pek çok televizyon ve radyo programına birlikte katıldık. Bu dönemde seçim beyannamemde belirttiğim hem Belediye Başkan Yardımcılığım hem de Meclis üyeliklerim döneminde tespit ettiğim Eskişehir’in sorunlarına yönelik önemli projelerim vardı. Bu tespitler sonucunda planladığım projelerin bir kısmının hayata geçirilmesi ise beni en çok mutlu eden konu. Haller Gençlik Merkezi projesi bunlardan birisidir. Amacınız Eskişehir ve bu güzel kente hizmet etmek anlayışı ise yapılan her proje, atılan her adım sizi mutlu ediyor. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışı da bu felsefe ile yürüyor. 

   

Yıllar sonra yeniden il başkanı seçildi

1999’dan sonra politikayı noktalamayı düşünüyordum. 2008 yılında bir grup arkadaş (Kazım Kurt, İbrahim Arslan…) bana gelerek, politikaya yeniden yön vermek istediklerini belirttiler. O dönemde üzülerek söylüyorum, parti iyi yönetilmiyordu. Akarbaşı Mahallesi’ndeki delege seçimlerinde bir kavga yaşanmış, o kavganın ardından,  aralarında Kazım Kurt ve Erdal Ceferoğlu’nun da olduğu 12, 13 arkadaşımız disiplin kuruluna verilmişti. İki yıl partiden ihraç cezası aldılar. Erdal Caferoğlu, Merkez İlçe Başkanlığından ayrılmak durumunda kaldı. O ekibin içerisinde beni İl Başkan Adayı olarak gösterdiler. 2008 yılında yapılan Olağanüstü İl Kongresinde İl Başkanı seçildim. 

Yılmaz Büyükerşen’e teklif götürdü, olmadı 

2009 yerel seçimlerini kucağımda buldum. Yılmaz Büyükerşen’i, CHP’nin Büyükşehir Adayı yapabilmek için bazı girişimlerim oldu. Yılmaz Hoca, CHP’nin daha önceden açıklanan Odunpazarı adayı Erman Gölet ve Tepebaşı adayı Ayşegül Ünügür ile yapamayacağını belirterek, her iki adayın da adaylıktan alınmaları ve Baykal’ın kendisine teklif getirirse değerlendirebileceğini ifade etti.  Ne yazık ki Genel Merkez’i bu konuda ikna edemedik. Bizim de adayımız Aydın Güngör oldu.

 

Birlikte hareket ettiler, sonra DSP’ye geçtiler

2008 yılındaki il başkanlığı seçimlerinde birlikte hareket ettiğimiz arkadaşlar (Kazım Kurt, İbrahim Arslan, Erdal Caferoğlu), partiden istifa ederek DSP’ye, Yılmaz Hoca’nın yanına geçtiler. “CHP, DSP’yi destekliyor”  mesajı etkili oldu. Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir için yaptığı ve Eskişehir markasının oluşturulması yönünde yaptığı hizmetler ile birlikte solda birlik mesajı Türkiye genelinde yüzde yarım oy alan DSP’ye karşın Eskişehir’de, Yılmaz Hoca ile  yüzde 50 oy aldı. Bizim arkadaşlarımız meclis üyesi oldular. Odunpazarı’nda Erman Gölet’in aday olması, DSP’nin Odunpazarı Belediyesini kaybetmesine neden oldu.

Büyükerşen’in teklifiyle siyasete yeniden döndü

2010 yılına kadar İl Başkanlığını yürüttüm. Erman Gölet’in de aday olduğu İl Kongresini kaybettim. 2014’te CHP’nin adayı olan Büyükerşen, bana Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği teklif etti. Tepebaşı’ndan Belediye Meclis Üyesi seçildim. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi de oldum.

Beş yıl Yılmaz Hoca ile birlikte çalıştık. 2018’de bir daha İl Başkanlığı görevine getirildim. Partiyi 2019 yerel seçimlerine taşıdım. Büyük gayretlerimizle Eskişehir Büyükşehir Meclisi’nde çoğunluğu sağlayacak üye sayısına ulaştık. 2023 genel seçimlerinde ise CHP’den dördüncü sıra milletvekili adayı gösterildim.  

40 yılın üzerine…


Siyasette bu kadar uzun bir sürenin sonunda, 2023 genel seçimlerinde milletvekili aday adayı oldum. 40 yıllık siyasi tecrübemi Türkiye için çok özel bir dönem olan bu dönemde kentimiz için kullanmak isteği ile aday oldum. Mevcutta milletvekili olan arkadaşlarımızdan birisi iki dönemdir, diğeri de bir dönem Eskişehir milletvekili olarak Meclis’te görev yapıyordu. Ve Eskişehir adına, ülkemizin son 20 yılı adına atılması gereken farklı adımlar vardı.  Benim ölçülerime göre kentin sesi olma noktasında eksiklikler vardı. 40 yıllık bir emeğin ve tecrübenin  sonunda da hele hele bu denli önemli bir dönemde seçilebilecek yerden aday gösterilmem gerektiğini düşündüm ama Genel Merkez aynı düşüncede olmadı.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak | Eskişehir Net Haber Merkezi