Konut fiyatlarında yaşanan spekülatif artışlara karşı hükümetten kapsamlı bir adım geliyor.
Ticaret Bakanlığı’nın emlak ofisleri ve ilan sitelerine yönelik sıkı denetimleri sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise vatandaşların konut yatırımlarında gerçek piyasa değerine ulaşabilmesini sağlayacak “Değer Bilgi Merkezi” projesini devreye alıyor.
2027 YILINDA RESMEN BAŞLIYOR
Yeni sistem sayesinde vatandaşlar, almak istedikleri gayrimenkulün gerçek piyasa değerini görebilecek, bulunduğu sokaktaki diğer taşınmazlarla karşılaştırma yapabilecek. Yapay zeka destekli sistem, yatırımcının karar alma sürecinde fiyat, satış potansiyeli ve maliyet analizlerini sunacak.
Bakan Murat Kurum’un açıklamasına göre, proje kapsamında tüm binalar ve sokaklar üç boyutlu modellenerek dijital ortama aktarılacak.
Özellikle kentsel dönüşüm ve afet yönetimi gibi alanlarda bu dijital veriler etkin şekilde kullanılacak.
Değer Bilgi Merkezi’nin pilot uygulaması İstanbul’da başlatılacak. 2026’nın ilk çeyreğinde dijital entegrasyonun tamamlanması, 2027 ortasında ise tüm Türkiye geneline yayılması hedefleniyor. Türkiye genelind riskli yapıların takibi de sistem üzerinden anlık yapılacak.
Bakan Kurum ayrıca, orman vasfını yitirmiş alanlardaki tapu sorununa da çözüm getirileceğini açıkladı. 5 milyon vatandaşı ilgilendiren bu çalışmayla yıl sonuna kadar tüm 2B arazileri kayıt altına alınacak ve tapular hak sahiplerine ulaştırılacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, 81 ilde tescil harici kalan alanların kayıt altına alınacağını duyurdu. Aynı zamanda, yıl sonuna kadar tapu işlemlerinin %80’inin dijital ortamda gerçekleştirilmesi hedefleniyor.