Dünya'nın ekseninin, yörüngesiyle yaptığı açı nedeniyle aydınlanma ekseni sürekli olarak kutuplardan geçmez. Bu nedenle, güneş her yıl aynı noktadan doğup aynı noktadan batmaz. Yaklaşık olarak her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, Güneş ışınları Dünya'nın ekvatoruna tam dik gelir ve aydınlanma halkası kutuplardan geçer. Bu durumda, gece ve gündüzün eşit olduğu zaman dilimine ekinoks denir.

sdf_eskişehir_manşet_dünyaaarametin

21 MART GÜNÜ NELER OLUYOR?

Güneş ışınları, dünya yüzeyine dik düşer ve bu nedenle Ekvator civarında en yüksek açıyla ulaşırken, kutuplara doğru açıları azalır. Bu durum, Kuzey ve Güney Yarımküre arasında mevsimsel farklılıklara neden olur. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik düştüğü an, gölge boyu en kısa olduğu noktadır.

Sonrasında, Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye doğru daha dik bir açıyla gelmeye başlar, bu da Güney Yarımküre'de gecelerin gündüzlerden daha uzun olmasına yol açar; Kuzey Yarımküre'de ise tam tersi bir durum oluşur.

Bu durum, Güney Yarımküre'de Sonbaharın, Kuzey Yarımküre'de İlkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. Aydınlanma halkası, bu dönemde kutup noktalarına paralel hale gelir ve Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Gece ve gündüz süreleri eşittir; bu, Güney Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

Aydınlanma halkası ayrıca 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde kutup dairesine paralel hale gelir.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi