Yenidoğan bir bebeğin son derecede ince ve hassas olan cildine dikkatli, titiz ve yumuşak bir şekilde bakım yapmak gerekir. Bebeğinizin cildinde gördüğünüz problemlerin çoğu zararsızdır ve zaman içinde kendiliğinden kaybolur, bu konuda çok endişelenmeyin. Doktorunuz bu belirtileri değerlendirecek ve gerekiyorsa size bir tedavi yöntemi önerecektir. Öte yandan siz de gözlemci olun, bebekte tedavi gerektiren bir cilt sorunu varsa tedavinin gecikmesi iyi olmaz. Bu yüzden, birkaç günden uzun süren belirtiler görürseniz doktorla görüşün. Aşağıda yenidoğan bebekler için cilt bakımı önerileri göreceksiniz, bunları özenle uygulayarak bebeğinizin ince, duyarlı ve zedelenmeye açık cildini koruyabilirsiniz.

  • Yenidoğan bebek doğumda tıbbi ismi verniks kazeoza olan bir tabakayla kaplıdır. Su (Yüzde 80), yağ ve proteinlerden oluşan bu tabakanın vücut üzerindeki dağılımı her yerde aynı değildir. Bebeğin derisini su ve ısı kaybından, mikroplardan, kuruluktan, enfeksiyonlardan koruyan verniksi tamamen temizlemeye çalışmamalı, nazik hareketlerle silmemelisiniz. Bu sarı renkli, yağlı tabaka 1 hafta içinde kendiliğinden ortadan kaybolur.
  • Göbek bölgesini göbek kordonu düşünceye kadar kuru ve temiz tutmaya dikkat edin. Bu bölgeye mikroplar girebilir, o yüzden temizliği ve bakımı önemlidir. Bebeğin göbek bakımı için ellerinizi iyice yıkayın ve bölgeyi alkolle hafif silin. Sonra da steril gazlı bezle kuru olarak kapatın. Göbek kısmı bebeğin bezinin dışında kalmalı. Göbekte kanama, akıntı, kızarıklık gibi sorunlar gözlerseniz hemen doktorunuzla görüşün.
  • Yenidoğanın vücudundaki boğumların arasında biriken kirler enfeksiyonlara yol açabilir. Boğumların arasını her gün nazikçe temizleyin.
  • Bebeğin başındaki konakları zorlayarak çıkarmaya çalışmayın. Bu kepekli bölgenin bakımı için ılık banyodan 2 saat önce bölgeye pamukla çok az miktarda ayçiçeği yağı sürün ve banyo sırasında bebe şampuanı ile yıkayın.
  • Çamaşırlarını bebekler için üretilmiş sabunlarla yıkayın. Bol suyla iyice durulayın ve ütüleyin. Normal deterjanlar fazlaca kimyasal madde içerir ve iyi durulanmamaları egzama, pişik gibi sıkıntılara sebep olabilir.
  • Yenidoğan bebeğin cildini kaynatılıp ılıtılmış suya batırılmış bir parça pamuk veya pamuklu tülbentle silmek yeterli olacaktır. Yumuşak gazlı bez de kullanabilirsiniz. Bebeğin ilk banyosu için genellikle göbek kordonunun düşmesini beklemek tavsiye edilir. Bundan sonra ılık suyla her gün veya gün aşırı yıkayabilirsiniz.
  • Bebeğin bezini ortalama günde 6 kere değiştirmek tavsiye edilir. Sıcak havalarda veya bebek ishal olduğunda bu sayı artabilir. Bu konuda dikkatli olun, bebeğin cildi uzun süre idrar veya dışkıyla temas etmemeli. Bez bölgesini temizlemek için zararlı madde içermeyen, bebeklere özel ıslak mendiller ve ardından da ıslak pamuk kullanın.
  • Yenidoğanların cildi güneşe karşı aşırı hassastır, çünkü cildi ultraviyole ışınlarından koruyacak olan pigmentler onlarda henüz gelişmemiştir. 1 yaşın altındaki bebekleri doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan korumak gerekir. Bunun için kapalı kıyafetler ve şapka kullanabilirsiniz. Güneşin yararlı etkileri de var, bu yüzden onu güneşten tamamen kaçırmayın.
  • Bebeğin cilt bakımı için kullanılacak ürünler yumuşak formüllü ve hipoalerjenik (Alerji yapma riski olmayan veya çok düşük olan) olmalıdır.
  • Kullanacağınız bebek kıyafetlerini dikkatli seçin. Pamuklu, sağlıklı, alerjik olmayan kumaşlardan yapılmış kıyafetler hassas cildi için daha uygundur. Bebeği bulunduğu ortamın sıcaklığına uygun bir şekilde giydirmeyi de unutmayın.