12 Şubat, dünya genelinde Epilepsi Günü olarak kutlanmakta ve bu özel gün, toplumları epilepsi konusunda bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak adına önemli bir gündür. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, epilepsinin kronik ve uzun süreli bir hastalık olup ülkemizde 700-800 bin, dünya genelinde ise 65 milyon civarında hastayı etkilediğini belirtti.

Epilepsinin, beyindeki nöronlardaki ani ve kontrolsüz boşalmalar sonucunda meydana geldiğini ifade eden Bildirici, bu durumun hastalarda istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri şeklinde belirtilere neden olduğunu ve sonucunda bayılma durumu yaşanabileceğini açıkladı. Nöbetlerin ne zaman ortaya çıkacağının önceden kestirilemez olduğunu vurgulayan Bildirici, epilepsinin nöbetlerle seyreden bir hastalık olduğunu ve bir nöbetin kişinin epilepsi hastası olduğunu göstermediğini, ancak durumu değerlendirmek ve nedenini anlamak için önemli bir işaret olduğunu belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerde, kafa travmaları, santral sinir sistemi enfeksiyonları, doğum sırası ve sonrası komplikasyonlar gibi faktörlere bağlı olarak epilepsi görülme oranının arttığını ifade eden Bildirici, her yıl yeni vakalarla karşılaşıldığını belirtti. Özellikle çocukluk döneminde sıkça görülen epilepsinin, çocukları etkileme sıklığının erişkinlere göre daha yüksek olduğunu ve çocuk acil servislerine başvuranların %1'ini oluşturduğunu açıkladı.

Epilepsinin yüksek oranda ilaçla ve bazen de ilaç dışı tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini belirten Bildirici, ilaç tedavisinin etkin olduğu durumlarda hastaların %65'inin tek bir antiepileptik ilaçla başarıyla tedavi edilebileceğini ifade etti. Ancak, dirençli epilepsi vakalarının da nadir olmadığını belirten Bildirici, bu durumdaki hastaların genellikle birden fazla ilaç kullanmak zorunda kaldığını ve nöbetlerin kontrol altına alınamadığını söyledi. Bu noktada politerapi, cerrahi uygulamalar, nörostimulasyon ve ketojenik diyet gibi alternatif tedavi yöntemlerinin başarı oranını artırabileceğini ifade etti.

Epilepsiye dair toplumda hala yanlış anlama, bilgi eksikliği ve önyargılar nedeniyle damgalanma sorunu yaşandığını belirten Bildirici, bu durumun hastaların sosyal izolasyon ve dışlanma yaşamasına neden olduğunu söyledi. Okul, işyeri ve sosyal ortamlarda epilepsi ile ilgili yanlış algıların devam ettiğine dikkat çeken Bildirici, bu durumun hastaların evlerine kapanmalarına ve değersizlik hissi yaşamalarına neden olduğunu ifade etti.

Bildirici, bu önemli günde epilepsiye dair farkındalığı artırmak, toplumu bilinçlendirmek ve yanlış önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla çaba sarf edeceklerini belirterek, bilgi ve anlayışla damgaların kaldırılabileceğini, insanlara destek olunabileceğini ve birlikte daha sağlıklı bir toplum inşa edilebileceğini vurguladı."

 

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi