İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından Temmuz 2020’de hayata geçirilen Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması, Eskişehir’de, bugüne kadar bin 217 ihbarın aydınlatılmasını sağladı.

Google Play ile App Store üzerinden akıllı cihazlara indirilerek TC kimlik numarasıyla giriş yapılabilen HAYDİ uygulaması, hayvanlara ve doğaya yönelik işlenen suçların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Vatandaşlar, uygulama üzerinden konum, isteğe bağlı fotoğraf da göndererek ihbarlarını emniyet güçlerine iletebiliyor.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğünde görevli çevre, doğa ve hayvanları koruma polisi Oksan Özdemir, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, HAYDİ uygulamasının, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından, hayvanlara ve doğaya karşı işlenen suçların önüne geçmek için oluşturulmuş bir uygulama olduğunu söyledi.

Uygulamanın, hayvanlara yönelik işlenen suçlara karşı duyarlılığı artırmayı ve vatandaşların emniyet güçlerine daha kolay ulaşabilmelerini amaçladığını da kaydeden Özdemir, şu bilgileri verdi:

“İhbarları adli ve idari yönden değerlendirerek, ivedi bir şekilde olay yerine intikal ediyoruz. Eskişehir’de bugüne kadar bin 217 ihbar ulaştı ve tümüne müdahale edildi. İhbarların çoğunluğunu 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu ihlal eden vakalar oluşturuyor. Bu ihbarların içinde bir kedinin çatıda mahsur kalması gibi olaylar da olabiliyor. Hayvana yönelik şiddet, yaralı hayvanlar ve otomobille çarpma da gelen ihbarlar arasında…”

Özdemir, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 21’inci maddesinin, otomobiliyle hayvana çarpan bir kişinin, yaralı hayvana yardım etmesi gerektirdiğini bildirdi. Özdemir, vatandaşların bunu yapmadığı takdirde idari işlemle karşılaşacağını ifade etti.

Bu kanuna Temmuz 2021’de adli işlemlerin de dahil olduğunu anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

“’Hayvana tecavüz, nesli yok olma tehlikesinde olan hayvanları yok etme, hayvan dövüştürme ve hayvana eziyet çektirme’ gibi olaylarda adli işlem uyguluyoruz. Yaralı hayvanlara yönelik ihbarlarda barınaklara da bilgi vererek hayvanı barınağa aldırıyoruz. Böyle durumlarda belediyelere bağlı barınaklarla koordineli çalışıyoruz. İhbarın adli veya idari olmasına göre de işlemi tamamlıyoruz.”

Olumlu dönüşler aldıklarını dile getiren Özdemir, uygulamayla ilgili gerekli tanıtımları yaptıklarını söyledi.

Özdemir, vatandaşların, kendilerine 112 Acil Çağrı Merkezi üzerinden ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.