Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, gelecek aylarda yağışa ihtiyaç olduğunu, bu olmadığı sürece hiçbir üründen sağlıklı verim alınamayacağını ifade etti.

Asıl kuraklığın 2023 sezonunda yaşanabileceğini vurgulayan Buluşan, sulamaya ilişkin tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini dile getirdi.

Buluşan, şunları söyledi:

“Ağustosta yaşanmayan kuraklık ekim ve kasım aylarında yaşandı”

Kuraklık, özellikle son aylarda Eskişehir genelinde hissediliyor. 2022’de yağış oranı normaldi. Ağustosta yaşanmayan kuraklığı ekim ve kasımda yaşadık. Taban yerlerde su miktarı 20 metrenin altına düştü. Aralıkta yağış olmaması hububat için oldukça tehlikeli... Bir an önce yağmurun yağmasını temenni ediyoruz. Yağmur yağmadıkça 2023 bizim için zor geçecek.

“Yağış olmazsa ürünlerden sağlıklı verim alınamaz”

Bütün ürünlerin bu yıl kuraklıktan etkilenmesini bekliyoruz. Ürünler yeraltı kaynaklarından alınan suyla beslendiği için yağış çok önemli. Havanın ılıman ilerlemesi ve kırağı, ekinlerin uçlarını sararttı. Sulu tarım yapılamayan bölgelerde ekinlerimiz toprağın altında patlamış ve filizlenmiş şekilde bekliyor. Bunlar, güzel bir yağışla fidelenebilir. Önümüzdeki günlerde yağışa ihtiyaç var. Yağış olmazsa hiçbir üründen sağlıklı verim alamayız.”

“Kuraklık devam ederse kayıplar olacaktır”

İklim değişikliğinin kuraklığın yanı sıra pek çok soruna da sebep olduğunu kaydeden Buluşan, bunların başında enerji tüketimi olduğunu belirtti.

Buluşan, şöyle konuştu:

“Yağmur yağarsa tarlaları sulamak zorunda kalmayacağız. Böylece enerji tüketimini de azaltmış olacağız. Bunu yeraltı suları ve beslemeyle yapacak olursak yüzde 50 başarılı oluruz. Kuraklığın devam etmesi halinde birçok kayıp yaşanacaktır. Arpa ve buğday geçen yıl iyi fiyata satıldığı için bu yıl da rağbet var ancak kuraklık nedeniyle arpa ve buğday yetiştiremezsek bunun çiftçiye bir darbe vurması kaçınılmaz.”

“Eski sulama sistemleri tarihe karışmalı”

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, vahşi sulama, yağmurlama ve salma su sistemlerinin tarihe karışması gerektiğini savunarak, “Devlet sulama için çiftçiye yüzde 50 destek veriyor. Devlet, bu desteği üreticiye eski sulama sistemlerinden vazgeçmesi, damlama sistemine geçmesi amacıyla veriyor. 2023 yılında bu tarz desteklerin çoğaltılmasını umuyoruz. Önümüzdeki üç ay bizler için oldukça önemli ve tehlikeli... Tedbirlerimizi bu aylarda tamamlamamız gerekiyor. Suyu ve sulama sistemini doğru kullanmalıyız. Yağmur yağacak diye gübre atılmamalı… Bu konularda tedbirlerin alınması şart… 2023’ü su sıkıntısı olmadan geçirmek için damla sistemine geçmek gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.