Eskişehir’de görev yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bekir Oksay, horlamanın çoğu zaman önemsenmediğini ancak birçok vakada uyku apnesi gibi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğini ifade etti. Oksay, özellikle erişkinlerde burun kemiği eğriliği ve burun eti büyümesi gibi nedenlerle, çocuklarda ise geniz eti ve bademcik büyümesinin horlamaya sebep olduğunu söyledi.
Uyku apnesi hayatı tehdit ediyor
Dr. Oksay, uyku apnesinin "tıkayıcı" ve "santral" olmak üzere iki ana tipi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Tıkayıcı uyku apnesi en sık görülen türdür. Uyku sırasında üst solunum yollarının gevşeyerek tıkanması sonucu ortaya çıkar ve genellikle horlamayla birlikte seyreder. Santral uyku apnesi ise beynin solunumu yöneten merkezlerinin yeterli sinyal göndermemesiyle oluşur. Bu tipte horlama olmayabilir ve tanı koymak daha zordur.”
Her iki tipin de polisomnografi (uyku testi) ile tespit edilebildiğini belirten Oksay, horlamanın hafife alınmaması ve uzman desteğiyle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocuklarda yüz gelişimi bozulabiliyor
4 ila 6 yaş arası çocuklarda horlamaya bağlı uyku apnesinin sık görüldüğünü belirten Oksay, bu durumun yalnızca uykuyu değil, çene ve yüz gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi:
“Ağız solunumu yapan çocuklarda ‘Adenoid Face’ dediğimiz tablo ortaya çıkar. Bu çocukların üst çenesi daralır, diş yapısı bozulur, gözler arası mesafe artar. Bu durum ilerleyen yıllarda ağır ortodontik müdahaleleri gerektirir. Ayrıca uyku kalitesi bozulduğu için büyüme geriliği ve dikkat eksikliği gibi sorunlar da ortaya çıkar.”
Bu gibi durumlarda geniz eti ve bademcik ameliyatlarının etkili sonuç verdiğini kaydeden Oksay, erken müdahalenin önemine dikkat çekti.
Erişkinlerde ani gece ölümleri riski
Uyku apnesinin erişkin bireylerde daha büyük riskler taşıdığını belirten Op. Dr. Bekir Oksay, özellikle kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve ani gece ölümleri ile bağlantılı olduğunu söyledi. Uzun yol şoförleri ve iş makineleri operatörlerinin bu konuda mutlaka taranması gerektiğini ifade etti:
“Uyku apnesi olan bireyler gün içinde dalgınlık, konsantrasyon bozukluğu ve ani uyku atakları yaşayabiliyor. Bu da ciddi trafik ve iş kazalarına yol açabilir. Cerrahi müdahalelerle solunum yolundaki tıkanıklık giderilerek uyku kalitesi artırılabilir. Ayrıca CPAP cihazlarının verimli kullanılabilmesi için de burun tıkanıklıklarının giderilmesi gerekebilir.”