Eskişehir tam bir deprem kuşağında yer almasa da, tarihinde yaşadığı büyük deprem felaketi, bugün hala hafızalarda yerini korurken, şehrin gevşek toprak yapısı da endişeyi artırıyor.
Takvimler 20 Şubat 1956’yı, saatler ise 21.30’u gösterdiğinde Eskişehir, tarihinin en büyük deprem felaketini yaşadı. Kent merkezini ve çevre köyleri beşik gibi sallayan 6.4 büyüklüğündeki deprem, arkasında binlerce hasarlı bina bıraktı.
Doğrudan Eskişehir Fay Zonu’nun kırılmasıyla meydana gelen bu sarsıntı, şehrin kendi merkez üssünde ürettiği en büyük afet olarak kayıtlara geçti.
10 BİNDEN FAZLA BİNA HASAR GÖRDÜ
Depremin ardından yapılan tespit çalışmaları hasar alan binalar ile sarsıntının büyüklüğünü gözler önüne serdi. Bin 379 bina hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Bin 486 bina orta derece hasar gördü ve 9 bin 862 bina da hafif hasar aldı.
Depremde mucize denilecek bir olay da yaşandı. Büyük sarsıntıya rağmen yalnızca 1 kişi yaşamını yitirirken 19 kişi de yaralandı. Söz konusu deprem, Eskişehir fay zonu üzerinde son 100 yılda kaydedilmiş en önemli, en büyük deprem olarak geçiyor ve can kaybının bu denli az olması yüreklere su serpen tek detay olarak karşımıza çıkıyor.





