Ticaret Bakanlığı, yumurta ihracatında uygulanan fon kesintisini kaldırdı.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yapılan düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını belirterek fiyat istikrarının ancak artan üretimle sağlanabileceğini açıkladı.
Türkiye’nin yumurtada kendine yeterliliği yüzde 130 seviyesinde bulunuyor.
"FİYATLARDA ANİ BİR YÜKSELİŞ YAŞANMADI"
YUM-BİR Başkanı Afyon, 2024 yılında yaşanan küresel gıda tedarik sorunlarının özellikle yumurtada hissedildiğini ifade etti. Türkiye’de üretimin tüketimden fazla olmasının avantaj sağladığını dile getiren Afyon, "Ancak bazı kesimler bu fazlayı vatandaş aleyhine kullandı. Bu nedenle Bakanlık devreye girdi ve ihracat fonu uygulamasını başlattı" dedi.
Afyon ihracatın hiçbir zaman fiyatlar açısından tehdit olmadığını savunarak, “Yüzde 110-130 üretim fazlamız vardı. İhracat sınırlandığında bu ürün iç piyasaya yönlendirildi. Fazla üretim, doğru yönetilmezse üretici maliyetin altında satış yapmak zorunda kalır” ifadelerini kullandı.
Yumurta üreticisinin sürdürülebilirlik açısından ihracata yönelmesinin önemli olduğunu belirten Afyon, üretimin zarar etmemesi için fazla ürünün mutlaka dış piyasaya aktarılması gerektiğini söyledi. İç piyasada fiyat istikrarının korunması adına ihracatın “güvenlik supabı” olduğuna dikkat çekti.
Son dönemde yaz mevsiminin etkisiyle tüketiciler taze yumurtaya yöneldi. Bu da üretici açısından arz fazlası sorununu derinleştirdi. Bu noktada Ticaret Bakanlığı devreye girerek, ihracat fonunu kaldırdı ve belirli miktarda yumurtanın kontrollü olarak yurt dışına çıkışına izin verdi. Bu karar üretici açısından önemli bir rahatlama sağladı.
Fonun kaldırılması, Türkiye'nin %100'lük iç tüketim yeterliliğini aşan üretimin ihracatına olanak tanıyor. Afyon, bakanlık kararının ihracatçının itibarı ve sürdürülebilir üretim için önemli olduğunu belirterek, fiyatların gereksiz artmadığını ve 75-80 TL bandında kalan M sınıfı yumurtalarda ani yükseliş yaşanmadığını açıkladı.