Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ile ESOGÜ Eğitim ve Öğretimde Mükemmeliyet Merkezi iş birliğinde düzenlenen çevrim içi konferansta, Dil Öğrenim/Hazırlık Merkezleri Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (DÖDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nezir Temur davetli konuşmacı olarak yer aldı.
“TÖMER Akreditasyon Çalışmalarında Öğrenme-Öğretme Süreçleri ile İlgili Temel Ölçütler” başlıklı etkinlikte, TÖMER yöneticileri ile akademik ve idari personelin yanı sıra birçok üniversitenin Türkçe Öğretim Merkezi temsilcileri de hazır bulundu.
Konferansa Bilecik Şeyh Edebali, Çanakkale Onsekiz Mart, Erzincan Binali Yıldırım, Erzurum Teknik, Eskişehir Teknik, Fenerbahçe, Fırat, Gazi, Gaziantep, Isparta Uygulamalı Bilimler, İstanbul Gedik, İstanbul Kent, İstanbul Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Karabük, Kastamonu, KTO Karatay, Konya Selçuk, Malatya Turgut Özal, Muğla Sıtkı Koçman, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Sakarya, Samsun Ondokuz Mayıs, Uşak, Yeditepe ve Zonguldak Bülent Ecevit üniversitelerinden temsilciler katılım sağladı.
"TÖMER temsilcilerimize teşekkür ediyoruz"
Konferans açılışında konuşan ESOGÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Oktay Berber, “Üniversitelerde Türkçe dil öğretimi yapan merkezlerin temsilcileri farklı zamanlarda gerçekleştirilen toplantılarda bir araya gelerek, alanla ilgili yaşanan sorunları bugüne kadar dile getirdi. Bu sorunların çözümü ve kurumsal süreçlerin yerleşmesi, dil öğretiminin uluslararası ölçekte gerçekleştirilebilmesi için 2024 yılında kurulan Dil Öğrenim/Hazırlık Merkezleri Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (DÖDAK)’nin üniversitelerimize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle davetimizi kabul ederek etkinliğin gerçekleşmesine verdikleri katkılardan dolayı DÖDAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nezir Temur hocama ve katılımları dolayısıyla TÖMER temsilcilerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Ardından gerçekleştirilen çevrim içi konferansta, DÖDAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nezir Temur, derneğin yapısı ve yürüttüğü çalışmalar hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi sundu. Prof. Dr. Temur, akreditasyon başvuru sürecinde izlenmesi gereken adımları açıklayarak, istenen belgelerin hem ulusal hem de uluslararası standartlara göre hazırlanmasının önemini vurguladı.
DÖDAK’ın temel hedefinin kalite değerlendirmesinde standartlaşmayı sağlamak olduğunu belirten Temur, aynı zamanda derneği ulusal düzeyde güçlü bir yapıya kavuştururken, uluslararası alanda da etkin bir konuma getirmek için çalıştıklarını söyledi.
Prof. Dr. Temur, DÖDAK’ın akreditasyon başvurusu yapan kurumların kendi özgün yapısına karışmadan, bu kurumları şeffaf, izlenebilir ve hesap verebilir bir hale getirmeyi amaçladığını da dile getirdi.
Katılımcıların görüş ve önerileri alındı
Konuşmasının devamında Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan Değerlendirici Eğitimi ile Değerlendirici Öğrenci Eğitimi toplantılarına da değinen Prof. Dr. Temur, sürecin gelişim odaklı şekilde sürdüğünü ifade etti. Etkinlik, katılımcıların görüş ve önerilerinin paylaşılmasıyla sona erdi.