Konut fiyatları ülke genelinde yükselişini sürdürürken yatırımcıların ilgisi özellikle 1+1 dairelere yönelmeye devam ediyor.
Türkiye genelindeki 30 büyükşehirde ortalama fiyatlar 1 milyon 414 bin TL’den başlayıp 4 milyon 374 bin TL’ye kadar çıkarken kira getirilerinde dikkat çekici bir tablo ortaya çıktı.
Eskişehir sıralamada yüzde 8,45 yıllık getiri ile orta sıralarda yer alıyor. Yılın ilk 10 ayında gerçekleşen 1 milyon 293 bin 33 konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,2 artarken yatırım amaçlı alımlarda 1+1 dairelerin tercih edildiği görülüyor.

EN YÜKSEK KİRAYI KİM TOPLUYOR?
Endeksa raporuna göre 1+1 dairelerde en yüksek yıllık kira getirisini yüzde 13,16 ile Kayseri sunuyor. Onu yüzde 11,77 ile Malatya ve yüzde 11,62 ile Kahramanmaraş izliyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Erzurum ve Hatay gibi şehirlerde de getirilerin yüzde 10 seviyelerinde olduğu görülüyor.
Sanayi ve üniversite şehri olarak bilinen Kayseri hem düşük fiyat hem yüksek getiri ile yatırımcı için en cazip şehirlerden biri haline geldi. Türkiye genelinde en ucuz 1+1 konutların da Gaziantep, Şanlıurfa ve Malatya’da bulunduğu belirtiliyor. Bu şehirler aynı zamanda kira getirisinin en yüksek olduğu iller arasında bulunuyor. Ortalama 1+1 konut satış fiyatları bölgeden bölgeye değişiyor.
ESKİŞEHİR'de YÜZDE 8,45 GETİRİ...
Eskişehir’de 1+1 dairelerin ortalama fiyatı 1 milyon 947 bin 720 TL olarak hesaplandı. Şehirde yıllık kira getirisi yüzde 8,45 seviyesinde bulunuyor.

Öğrenci yoğunluğu, artan kiralama talebi ve üniversite etkisi sayesinde getiriler istikrarlı görünse de Kayseri, Malatya ve Kahramanmaraş gibi illerin oldukça gerisinde kalıyor. Büyük şehirlerde ise tablo farklı. İstanbul 1+1 dairelerde ortalama 4 milyon TL seviyesini aşarak fiyat bakımından tek başına lider konuma gelirken yıllık kira getirisinde yüzde 8 bandına gerileyerek ilk 10 içerisine giremedi.
Ankara yüzde 8,28 İzmir ise yüzde 8,08 seviyesinde kaldı. Konya, Bursa ve Eskişehir gibi öğrenci şehirlerinde getirilerin birbirine yakın olduğu görülüyor. Turizm şehirleri Antalya, Muğla ve Aydın ise yüksek konut fiyatları nedeniyle listenin alt sıralarında bulunuyor. Verilere göre Mersin, Tekirdağ, Van, Manisa ve Kocaeli gibi şehirlerde getirilerin yüzde 8 ile 9 arasında değiştiği kaydediliyor.





