9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası tarafından 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü nedeniyle Vilayet Meydanı’nda tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açıklama yapan 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, ilaç temininde en güvenilir adresin eczaneler olduğunu söyledi. Sosyal medya ve e ticaret kanalları aracılığıyla alınan takviye gıdaların ve ilaçların güvenilir olmadığına dikkat çeken Çelik, sahte ilaca ilişkin suç sayısının 2021 yılına oranla yüzde 38 arttığını belirtti.

“Türkiye Ilaçta Dışa Bağımlılığını Azaltmalı” (1)

“Vitamin ve takviye gıdalar eczacıya danışılmadan kullanılmamalı”

Hekim ya da eczacıya danışılmadan kullanılan ilaç ya da vitaminlerin beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Çelik, “Vitamin, mineral ve bitkisel ürünler konusunda halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız. Sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir. Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve sadece eczacı danışmanlığıyla eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz” dedi.

“Türkiye Ilaçta Dışa Bağımlılığını Azaltmalı” (4)

“Türkiye kendi ilacını üretme kabiliyetini artırmalı”

“Her zaman söylediğimiz gibi ilaçta dışa bağımlılığı azaltmak ülkemizin stratejik, ekonomik ve sağlık politikalarının merkezinde yer almalıdır. Sağlık güvenliği, ekonomik güvenlik kadar önemlidir” diyen Çelik, “Ham madde stratejisinden, Ar-Ge yatırımlarına, ihracattan, eczacının rolüne kadar bütüncül bir yol haritası ortaya koymak durumundayız. Ülkemiz, kendi ilacını üretme kabiliyetini artırmak ve uluslararası rekabette yerini güçlendirmek zorundadır. Bunu başarabilmek için kamu, özel sektör ve meslek örgütleri olarak hep birlikte çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye Ilaçta Dışa Bağımlılığını Azaltmalı” (3)

“Yeni mezunların potansiyeli değerlendirilmeli”

Yeni mezun eczacıların sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi çağrısında bulunan Çelik, “Yeni mezunlarımızın potansiyelini sağlık sistemimize tam olarak entegre etmek için yeni bir istihdam vizyonuna ihtiyacımız var. Kamu, özel sektör, hastaneler, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları dâhil olmak üzere sağlık ekosisteminin tamamında eczacı sayısını stratejik olarak artıracak politikalar tasarlanmalıdır. Kamuda eczacı varlığının güçlendirilmesi, hastalarımızın daha nitelikli ve daha güvenli ilaç hizmeti almasının temelini oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Ilaçta Dışa Bağımlılığını Azaltmalı” (2)

“Emekli eczacıların mağduriyeti giderilmeli”

Kamuda çalışan ve kamudan emekli olan eczacıların sorunlarının da acilen çözülmesi çağrısında bulunan Çelik, “Kamuda çalışan ve kamudan emekli olan eczacı meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi ile hak kayıplarının telafi edilmesi, öncelikli ve önem verdiğimiz konular arasında yer almaktadır. Sağlık ve tedavi süreçlerinin vazgeçilmez unsuru olarak, stratejik bir rol üstlenen kamu eczacılarının maruz kaldığı ayrımcılıklara son verilmelidir. Zor koşullar altında fedakârca görev yapan kamu eczacılarımız, hak ettikleri çalışma düzenine ve haklarına sahip olmalıdır. Aynı şekilde, kamudan emekli meslektaşlarımızın karşılaştığı mağduriyetler de ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

Kaynak: Meltem Karakaş