Türkiye genelinde vatandaşların yıllardır şikayet ettiği "telefon çekmeme" sorunu için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu devreye girdi.
Yeni saha ölçüm sistemiyle birlikte şehir merkezlerinden kırsal alanlara, sanayi bölgelerinden tünellere kadar birçok noktada şebeke performansı tek tek incelenecek. Elde edilen veriler doğrultusunda kapsama alanı zayıf bölgeler tespit edilerek, gerekli hizmeti sağlayamayan mobil operatörlere ciddi cezalar uygulanacak.
YENİ CEZALAR YOLDA
Teknolojik gelişmelere rağmen büyük şehirlerde dahi birçok kullanıcı hala bağlantı sorunları yaşıyor. Bu sıkıntıların önüne geçmek için harekete geçen BTK, ülke genelinde sahada doğrudan şebeke testleri yapılacak yeni bir sistem kuruyor. Ölçümler, kent merkezleri, kırsal yerleşimler, ören alanları, tüneller, organize sanayi bölgeleri, kara yolları ve demiryolları gibi yoğun kullanılan güzergâhlarda gerçekleştirilecek.
Söz konusu denetimleri gerçekleştirmek üzere BTK’dan "saha ölçüm yetki belgesi" almış firmalar görevlendirilecek. Bu belgeyi almaya hak kazanan kuruluşlar, beş yıl boyunca mobil operatörlerin hizmet kalitesini test edip raporlayabilecek. Sahada yapılacak kontroller, hareket halindeki araçlarla belirlenen hız limitlerinde gerçekleştirilecek. Şehir içi kontroller 20-50 km/saat hızla, şehirler arası kontroller ise 80-120 km/saat hızla yapılacak.
Yapılan testler sonucunda, şebeke kalitesi açısından yetersiz bulunan alanlar için ilgili operatöre ceza uygulanacak. BTK’nın belirlediği teknik kriterleri yerine getiremeyen mobil iletişim firmalarına, bir önceki yılki satış gelirinin binde 2’si oranında ceza kesilecek. Ayrıca saha ölçüm sürecinde usulsüzlük yapan şirketler için, belge ücretinin 20 katı kadar ek ceza uygulanabilecek.