Emekli dünyasında birden fazla ödenek alma yetkisine sahip fertler yönetmeliğin mezkur duruma cevaz verip vermediğini yoğun şekilde merak ediyor. SGK Eski Başmüfettişi İsa Karakaş, hangi hallerde mükerrer kazanç elde edilebileceğini teker teker sıraladı. Sözü edilen yetkili, evlat yitiminden eş vefatına dek vuku bulabilecek tüm olasılıklar için mekanizmanın ayrıntılarını paylaştı. 4/1-a ve 4/1-b sigortalılıklarına binaen çoklu maaş hakkının varlığı zihinleri kurcalıyor. Kamusal güvence ağında en fazla sorulan mezkur mesele için pek çok ayrıntı bulunuyor. Mevzuattaki keskin kaidelerle kimlerin nasıl çift gelir sağladığını İsa Karakaş netleştirdi.

Dul Eşlerin Hakları

İsa Karakaş, dul kalanların hem kendi mesailerinden hem de yasal hayat arkadaşından ötürü her vaziyette vefat aylığı edinebildiğini belirtti. Uzman isim, hem hayat arkadaşından hem de ebeveynden ödenek hakkı doğması halinde kurumun seçme şansı tanıdığını ve en yüksek meblağın belirlenebildiğini aktardı. Hayat arkadaşı yitimi sebebiyle dul kalanlar için şunları söyledi: “Evliliğin eşin ölümü nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği yüksek aylık bağlanmaktadır”. Ayrıca, daimi iş göremezlik tazminatıyla beraber vefat eden eşinden dolayı da ödemeye hak kazanan bireye her iki finansal kaynak tahsis edilir.

Görev Malulleri Avantajı

Hem sakatlık hem de emeklilik aylığını hak kazanan şahıslar için sadece meblağı fazla olanın ödemesi gerçekleştirilir. Tutarların özdeş olması durumunda emeklilik hakkı öncelenir. İsa Karakaş, vazife malulü olup tekrar mesaiye başlayanlar adına ehemmiyetli bir imtiyaz bulunduğunu vurguladı ve: “Hem vazife malullüğü hem de yaşlılık aylığını aynı anda alabilirler” dedi. Anne ve babasını yitirmiş yetimler için kurum, yüksek olanın bütününü düşük olanın ise yarısını öder.

Evlat Kaybı Tazminatı

İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’nde çocuk yitiminde yapılan ödemeleri şu kelimelerle tarif etti: “SGK mevzuatında öngörülen şartlarla, birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla ödemeye imkân veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenmektedir. İş kazası meslek hastalığı gibi nedenlerle birden fazla çocuğundan gelire hak kazanan ana ve babaya, en fazla ödemeye imkân veren ilk iki dosyadan yüksek olan gelirin tamamı, düşük olan gelirin yarısı bağlanır”.

Kaynak: Mynet