Eskişehir merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 19 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, vatandaşları sahte modem satışı yöntemiyle mağdur ettiği belirlenen 90 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin, internet altyapısında değişiklik yapılacağı ve mevcut modemlerin kullanılamayacağı yönünde gerçeğe aykırı bilgiler vererek satış gerçekleştirdiği tespit edildi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışmada şüphelilere yönelik teknik ve fiziki takip gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında şüphelilerin kendilerini Kablonet, Digiturk ve benzeri kurumsal iletişim firmalarının temsilcileri olarak tanıttıkları belirlendi.

Şüpheliler vatandaşlara altyapı değişikliği yalanı söyledi

Yapılan incelemelerde şüphelilerin vatandaşlara Türkiye genelinde internet altyapısının değiştiğini, kullanılan eski modemlerin kısa süre içerisinde devre dışı kalacağını ve zorunlu modem değişikliği yapılması gerektiğini söyledikleri tespit edildi.

A W768027 06

Şüphelilerin ayrıca yeni modem alınmaması halinde internet hizmetinin kesilebileceği veya faturaların yükseleceği yönünde beyanda bulunarak vatandaşları satışa yönlendirdiği belirlendi.

Teknik zorunluluk ve resmi işlem algısı oluşturduğu değerlendirilen şüphelilerin, modem satışlarında ağırlıklı olarak kapıda ödeme yöntemini kullandıkları tespit edildi.

Gönderilen modemlerin altyapıyla uyumsuz olduğu belirlendi

Soruşturma kapsamında mağdurlara gönderilen modemler üzerinde de inceleme yapıldı. Modemlerin büyük bölümünün mevcut internet altyapılarıyla uyumlu olmadığı, cihazların piyasa değerlerinin altında fiyatlarla satıldığı ve vaat edilen indirimlerin uygulanmadığı belirlendi.

Bazı cihazların ise vatandaşlar tarafından satın alınmasına rağmen aktif şekilde kullanılamadığı tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye genelinde 801 kişinin bu yöntemle mağdur edildiği belirlendi.

Hesaplara 116 milyon TL para girişi tespit edildi

Soruşturma kapsamında şüphelilere ait banka hesapları ve para hareketleri de incelendi. Yapılan tespitlerde mağdurlardan aktarıldığı değerlendirilen yaklaşık 116 milyon TL tutarında para girişi olduğu belirlendi.

A W768027 04

14 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleştirilen operasyonun Eskişehir'in yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Muğla, Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük, Erzurum, Kars, Ankara, Antalya, Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Afyonkarahisar ve Yozgat'ı kapsadığı bildirildi.

Operasyonlarda aralarında şirket yöneticilerinin de bulunduğu 90 şüpheli gözaltına alındı.

43,5 milyon TL değerindeki mal varlığına el konuldu

Operasyon kapsamında şüphelilere ait 13 şirketin banka ve kripto varlık hesaplarına el konuldu. Ayrıca suçtan elde edildiği değerlendirilen gelirlerle satın alındığı belirlenen taşınır ve taşınmazlara yönelik de işlem yapıldı.

Bu kapsamda tahmini toplam değeri 43 milyon 500 bin TL olan 5 otomobil, 1 daire, 1 dubleks villa ve 1 arsa muhafaza altına alındı.

Eskişehir merkezli sahte modem soruşturması kapsamında şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin ardından adli süreç devam ederken, olayla ilgili çok yönlü soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı