Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 buçuk milyon memur emeklisini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde, kısmı anlaşma ile biten müzakereler sonucunda 11 hizmet kolunda anlaşma sağlanırken, genele ilişkin hükümlerde yapılan zam teklifinde ise uzlaşma sağlanamadı.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, toplu sözleşmede iş kolunda elde ettikleri kazanımları açıkladı.
"GECE TAZMİNATI VERİLMESİNİ SAĞLADIK"
850 bin sağlık ve sosyal hizmetler çalışanı adına masaya oturduklarını ifaden Doğan, en önemli kazanımlardan birinin gece tazminatı olduğunu belirtti. Doğan, " "Gece saatlerinde nöbet tutan hemşireye, ebeye, hekime, paramediğe bu arkadaşlarımıza ve 40'a yakın meslek grubuna gece tazminatı verilmesini sağladık. Bu bizim için çok önemliydi. Çünkü biz bu sürece kadar gece çalışma tazminatını ve nasıl gece uykusuzluğunun sıkıntılarını, üniversitelerle birlikte hareket ederek, üniversitelerde makaleler alarak ve bir hemşirenin, bir hekimin, bir çalışanın uyku bozukluklarından kaynaklı neler yaşadığına dair bilimsel yaklaşımda bulunduk. Çalışmalarımızı kamu işveren heyetin önüne koyduk ve ‘gece çalışanlarına mutlaka bir farkındalığı olması gerekir' dedik. Kamu işveren heyetini o konuda ikna ettik ve gece tazminatını elde ettik" diyerek, saat 20.00 ile 08.00 arasındaki sürenin gece çalışması olarak kabul edileceğini ifade etti.
"TABAN ÖDEME KATSAYILARINI 0,32'den 0,42'YE ÇIKARDIK"
Doğan, sağlık lisansiyerlerinin taban ek ödemelerinde mağduriyetlerinin de giderildiği bilgisini paylaşarak, "Bu arkadaşlarımızın taban ek ödeme kat sayılarını 0,32'den 0,42'ye çıkarılmasını sağladık. Bu da bu arkadaşlarımızın bin 200 liradan fazla kazanım elde etmesini sağladık, artış almasını sağladık. Sağlık hizmetleri sınıfında çalışan diğer hemşire, ebe grubu arkadaşlarımızın da 0,37'den 0,42'ye tabanlarının artırılmasını sağladık. Bu da 700 lira tekabül ediyor. 700 lira artış almasını sağladık. Bu taban ek ödeme artışından tabi sadece Sağlık Bakanlığı değil, üniversite hastanelerinde çalışan ebe, hemşire arkadaşlarımız da bu kazanımlardan faydalanacak" diye konuştu.
"77 TALEBİMİZDEN 29 KAZANIM ELDE ETTİK"
Doğan, 40'yakın meslek grubunda toplam 77 talepte bulunduklarını belirterek, "Bu 40'a yakın meslek grubunda herkesin kendine özel durumlar var. Bizim bu 77 talebimizden kazanım olarak 29 talep elde ettik Sağlık-Sen olarak. Ama Memur-Sen'in genel talepler üzerinde kazanmış olduğumuz talepler de var. Mesela bir hizmetli arkadaşımızın, bir genel idare hizmetler sınıfındaki arkadaşımız diğer kurumlarda da bu meslek grubundan olduğu için onlar Memur-Sen'in genel talepleri arasında dahil edildiği için biz sadece sağlık hizmet konuda 29 tane kazanç elde ettik çalışanlarımız adına. Ama Memur-Sen'in kazançlarında dahil ettiğimiz zaman burada çoğunluk olarak Sağlık-Sen burada başarılı bir toplu sözleşme süreci yönetmiş oluyor" dedi.