Saadet Partisi Eskişehir İl Teşkilat Başkanı Kadir Ateş, iki bayram arası düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ve Eskişehir’in önemli gündem başlıklarını değerlendirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile yaklaşan Kurban Bayramı’nı anımsatarak konuşmasına başlayan Ateş, gençlerin ve emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerken, Gazze'deki insanlık dramına değindi.
"Gençler, ne yazık ki adaletin terazisinde hüsrana uğruyor"
Gençlerin yıllarca eğitim gördükten sonra sadece birkaç dakikalık mülakatlarla liyakatsiz bir şekilde elendiklerini belirten Ateş, "Bayramlarla gururlandırdığımız gençler, ne yazık ki adaletin terazisinde hüsrana uğruyor. En az 18 yıl okuduktan sonra 5 dakikalık bir mülakatla hakları gasp ediliyor. Sorumluluk almaya, üretmeye, bu ülkeye değer katmaya hazır olan gençlerimiz liyakatin değil, torpilin esas alındığı bir sistemde eziliyor. Bir gencin gözünden rakamlara ve gerçeklere bakalım. Asgari ücret 22 bin lira, ama bekar bir gencin yaşam maliyeti 31 bin lira. Evlilik fonunun verdiği destek 150 bin lira ama en düşük evlenme maliyeti 650-700 bin lira. Gençlerimiz bütün bunlara muhatap kalınca, haliyle umudu dışarda arıyor. Son açıklanan verilere göre Türkiye’de tam beş milyon 'ev genci' var. Ne eğitimdeler ne de istihdamda yer alabiliyorlar. Bakınız, bu pasif direniştir. İktidara, politikalarına ve çaldığı umuda karşı gittikçe büyüyen sessiz bir çığlıktır. İktidar 'Türkiye’nin genç nüfusu azalıyor' diyor ama işsiz gençleri görmek istemiyor. Gençlere 'evlenin' diyor ama açlık sınırının altında verdiği asgari ücreti artırmaya yanaşmıyor." diye konuştu.
"Kurban bedelleri ne oldu?"
Kurban Bayramı ikramiyelerinin de değersizleştiğini vurgulayan Kadir Ateş, 2018 yılında bin lira olan bayram ikramiyesiyle emeklinin kurban bağışı yapabildiğini ancak bugün bu parayla bir kurban kesmenin imkânsız hale geldiğini söyledi. Ateş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"2018 yılında başlatılan bayram ikramiyesi uygulamasıyla emekliye bin lira ödeme yapıldı. Aynı yıl Türkiye Diyanet Vakfı 850 liraya, Türk Kızılayı 850 liraya ve Mehmetçik Vakfı 950 liraya kurban kesiyordu. Emekli, o yıl aldığı ikramiyeyle bağış yapabildi, hatta cebinde parası bile kaldı. Aradan 7 yıl geçti, 2025 yılına geldiğimizde bayram ikramiyesi bin liradan 4 bin liraya yükseldi. Kurban bedelleri ne oldu? Türkiye Diyanet Vakfı’nda 850 liradan 13 bin 500 liraya, Türk Kızılayı’nda 850 liradan 13 bin 250 liraya, Mehmetçik Vakfı’nda 950 liradan 14 bin 500 liraya yükseldi."
"Bu ikiyüzlü düzene asla alışmayacağız."
Gazze konusunda da iktidarın söylemleri ile eylemlerinin örtüşmediğini dile getiren Ateş, AK Parti ve MHP’nin Meclis’te Gazze için önerilen gündem maddesini reddettiğini belirtti. Ateş, "Gazze de yaşananların konuşulması amacı ile gündem önerimiz AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Sözde Yeni Dünya’nın en fiyakalı enstrümanlarından biri de 'Dostum Trump' söylemidir. 'Dostum Trump' hitabı, Gazze’de kardeşlerimiz her gün katliama uğramaya devam edecekse bu dostluğun ne anlamı var? Gazze’de insanlık suçu hala işleniyor; kadınların, çocukların, yaşlıların, hastaların göz göre göre katledildiği bir vahşet hala yaşanıyor. Her geçen gün bombaların şiddeti artarken ne yazık ki sessizliğin dozu da artıyor. Biz. alışmayacağız. Ne bu vahşete ne bu sessizliğe ne de bu ikiyüzlü düzene asla alışmayacağız." diyerek tepki gösterdi.
"Şehrimizin yolları zaten mevcut trafiği kaldıramaz"
Konuşmasının sonunda Eskişehir’deki trafik sorununa da değinen Ateş, plansız bisiklet yollarının araç trafiğini daha da zorlaştırdığını savundu. Ateş, "Şehrimizin yolları zaten mevcut trafiği kaldıramaz ve buna yönelik tedbirler alınmazken bisiklet yolu yapıyoruz diye yolları daha da daralttık. Herhalde trafik sorununu araçların gidebileceği yol kalmaz ise çözmüş oluruz diye düşünen bir ekip çözmeye çalışıyor. Yapılmaya çalışılanın iyi niyetli olduğunu biliyoruz ama çözümlerin doğru olduğunu söylemek zor." diyerek sözlerini sonlandırdı.