TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı komisyonlarının esnaf ile vatandaş arasında gerilim oluşturduğunu belirterek, Bankalar Birliği ve ilgili kurumların tavan-taban oran uygulaması getirmesi gerektiğini vurguladı. Palandöken, kredi kartı kullanımının kayıtlı ekonomi açısından önem taşıdığını, ancak yüksek faizler ve komisyonlar nedeniyle işletmelerin müşteriden ek ücret talep etmek zorunda kaldığını ifade etti.
HEM ESNAF HEM VATANDAŞ MAĞDUR
Yüksek komisyonların hem esnafı hem vatandaşı mağdur ettiğini dile getiren Palandöken, “Vatandaş kartını uzattığında ek ödeme istenmesi, uzun yıllardır yerleşmiş kredi kartı kültürüne zarar veriyor. Kredi kartı, banka teminatı altında nakit ödeme anlamına gelir. Bu uygulama sona ermezse şikâyetler artar” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunan Palandöken, kayıtlı ekonomiyi korumak ve gereksiz sürtüşmeleri önlemek için bankaların giderlerine göre farklı kesinti yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, uygulamanın acilen kaldırılması gerektiğini belirterek, bankaların müşterilerinden aldığı komisyon oranlarının standart hale getirilmesini istedi.
Palandöken, "Ancak şimdi, kredi kartlarına uygulanan faizlerin yüksekliği nedeniyle vatandaş, kartını uzattığında işletmeler bir fark talep etmek zorunda kalıyor. Bu durumda esnaf mağdur oluyor, çünkü banka komisyonunu karşılayamıyor. Vatandaş da diyor ki, ‘Kardeşim, bu kartta böyle bir şey olmaması lazım.' Bir an evvel Bankalar Birliği ve ilgili bankalar bu konuda bir uzlaşıya varmalı. Tavan ve taban oranları belirlenirse vatandaşın mağduriyeti ortadan kalkar. Aksi halde, her işletmede karşılaşılan bu tür uygulamalar vatandaşı rahatsız ediyor ve şikâyet etmek durumunda bırakıyor. Aslında kredi kartı çok güzel, yıllarca oturmuş bir uygulamaydı. Zaten kredi kartı demek nakit demektir. Çünkü banka teminatı altında, vatandaş bu kartı kullanıyor. Dolayısıyla böyle bir durumun ortaya çıkması abesle iştigal" dedi.