DP’li Özcan: “Bu hükümetin ve devletin ayıbıdır” DP’li Özcan: “Bu hükümetin ve devletin ayıbıdır”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi ile üniversite hastanelerinde görev yapan hekimlerin muayenehanelerinin kapatılmak istenmesini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle, TBMM’de soru önergesi veren Çakırözer,  “Geçtiğimiz yıllarda da aynı konuyu Meclis’te Sağlık Bakanına sorduk ama sonuç alamadık. Üniversitelerde akademik kadrolarda görev yaparken, mesai sonrasında özel muayenehanede hizmet vermek isteyen akademisyenlere yönelik bir çok belirsizlik varken, Sağlık Bakanlığınca yayınlanan genelge ile bu muayenahelerin kapatılması isteniyor. Doktorların çalışma şartlarının iyileştirilmemesi ve sağlık emekçilerine şiddet nedeniyle yurt dışına göç devam ederken, bu genelge ile üniversite hastanelerinde görev yapan ve muayenahanesi bulunan hekimlere baskı arttırılıyor. Farkı şehirlerde tıp fakültelerindeki 100’e yakın profesörün görevlerinden istifa etmek zorunda bırakıldığı haberleri var. Önlem alınmazsa üniversitelerde doktor  yetiştirecek hoca kalmayacak” dedi. 

HEKİMLERİ İSTİFAYA ZORLAYAN GENELGE MECLİS’TE

Öğretim üyelerinin mesai saati dışında hizmet verdikleri muayenehanelerle ilgili yıllardır devam eden belirsizlik ve mahkemelerin farklı şehirler için verdiği çelişkili kararlardan sonra, Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelge ile üniversitelerde akademik kadrolarda görev yapan hekimlerin muayenehanelerinin kapatılmasını istedi. Genelge sonrasında özel muayenehanesi olan çeşitli üniversitelerdeki çok sayıda profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinin görevlerinden istifaya zorlanması tepkilere neden oldu.

“ÜNİVERSİTELERDE DOKTOR YETİŞTİRECEK HOCA KALMAYABİLİR”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Üniversitelerde ve kamu hastanelerinde hekimler ve sağlık çalışanları arasında yurt dışına gidişin yanında istifaların da yaşanmasının kaygı verici olduğuna dikkat çeken Çakırözer “Türkiye’de doktorlar, sağlık çalışanları çeşitli gerekçelerle yurt dışına göç ederken, şimdi de hekimlerimizin üniversite hastahanelerinden, kamu hastanelerinden ayrılmak zorunda bırakılması kaygı verici. Tıp fakültelerindeki öğretim üyesi hekimlerin üniversitelerden istifa edecek konuma getirilmesi sonucu ülkemizde yeni hekim yetiştirilmesi konusunda ciddi problemler yaşanacaktır. Bakanlık gerekli önlemleri almalı ve bunun önüne geçmelidir” dedi.

“ÖNLEM ALACAK MISINIZ?”

Çakırözer, TBMM’de şu sorulara yanıt istedi:

·         “Türkiye’de hem üniversitede hekimlik yapan hem de muayenehanesi bulunan doktor sayısı kaçtır?

·         Deneyimli, tecrübeli hekimlerin mahkeme kararları ile açtıkları muayenehanelerinin Danıştay’a kadar giderek ısrarla kapatılmak istenmesinin gerekçesi nedir?

·         2014 öncesi muayenehaneler için geçen 9 yıllık dönemde bakanlığınızın bir çalışması olmuş mudur?

·         Bazı sağlık müdürlüklerinin mahkeme kararı daha kişilere resmen ulaşmadan alelacele muayenehaneleri kapatmak için hekimler üzerinde mobbing uyguladığı iddiaları doğru mudur?

·         Deneyimli ve tecrübeli hekimlerini üniversitelerden istifa etmesi tıp fakültelerinde eğitimlerin aksamasına neden olmayacak mıdır?

·         Tıp fakültelerindeki hekim istifalarını durdurmak için bir çalışmanız olacak mı?”

Kaynak: Bülten