Memur-Sen’in açıklamasında, son dönemde yapılan promosyon ihalelerinde birçok bankanın teklif dahi sunmadığına dikkat çekildi. Çoğu kurumda yalnızca tek bir bankanın teklif verdiği, bunun da çalışanlar için düşük promosyon bedellerine yol açtığı ifade edildi. Ayrıca protokolü devam eden kurumlara diğer bankaların yeni teklif getirmediği vurgulandı.
“REKABET ORTADAN KALKIYOR”
Konfederasyon, bu durumun bankaların danışıklı hareket etmesinden kaynaklandığını öne sürdü. Açıklamada, rekabetin ortadan kalkmasının memurların promosyonlardan elde edeceği geliri azalttığı, personelin telafisi imkânsız zarara uğradığı belirtildi. Promosyonların yüksek tutulmasının yalnızca çalışanların değil, ailelerin ekonomik refahı açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.
4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddelerine atıf yapılan başvuruda, kamu bankalarının ihalelerde rekabeti bozucu davranışlarının araştırılması istendi. Memur-Sen, Rekabet Kurulu’nun bu iddiaları soruşturmasını ve ihlalin tespiti halinde gerekli yaptırımları uygulamasını talep etti. Böylece kamu kaynaklarının daha verimli kullanılacağı savunuldu.
MAAŞ PROMOSYONU NASIL İŞLİYOR?
Maaş promosyonu, kamu kurumlarının personel maaşlarını belirli bir banka üzerinden ödemesi karşılığında bankanın personele toplu ödeme yapması esasına dayanıyor. İhalelerde bankalar, kurumun personel sayısı ve maaş ortalamasına göre teklif sunuyor. En yüksek teklifi veren banka ile 3 ila 5 yıllık anlaşmalar yapılıyor. Ödemeler çoğunlukla peşin olarak yatırılıyor.
Memur-Sen’in başvurusu ile birlikte gözler Rekabet Kurulu’nun vereceği karara çevrildi. Kamu bankalarının ihalelerde rekabeti bozucu hareket edip etmediğinin tespiti, milyonlarca memurun alacağı promosyon miktarını doğrudan etkileyecek.