Türk futbolunda hakemlik süreçlerine ilişkin yürütülen soruşturmada adı geçen Ali Tuna, sınav kağıdıyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Kırşehir doğumlu Tuna’nın hakemlik kariyerinde Eskişehir bölgesinde görev yaptığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun da aralarında bulunduğu isimlerin gözaltına alındığı soruşturma, hakem Ali Tuna’nın açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı.

Soruşturma kapsamında incelenen “Uzun Süreli Mazeret Dönüşü Yazılı Sınavı”na ait belgede bulunan yazılar, bilirkişi tarafından Tuna’nın yazı ve imza örnekleriyle karşılaştırıldı. Raporda, inceleme konusu yazılarla Tuna’ya ait örnekler arasında grafolojik ilişki tespit edilmediği belirtildi.

Ali Tuna sınav kağıdı için suç duyurusunda bulundu

Ali Tuna, kendisine ait olduğu belirtilen sınav kağıdındaki yazıların kendi el yazısı olmadığını fark etmesinin ardından suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

HT Spor’dan Sezgin Gelmez’e konuşan Ali Tuna, sınav sürecinde yaşadıklarını anlatarak kendisine ait olmayan yazıların bulunduğu bir kağıt üzerinden değerlendirme yapıldığını öne sürdü. Tuna, yaşananların ardından konuyu adli makamlara taşıdığını belirtti.

Dosyaya giren bilirkişi incelemesinde ise sınav belgesindeki yazıların Tuna’dan alınan yazı örnekleriyle karşılaştırıldığı ve yazılar arasında grafolojik ilişki bulunmadığı yönünde değerlendirme yapıldığı aktarıldı.

MHK soruşturmasında 7 kişi gözaltına alındı

Soruşturma kapsamında MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun yanı sıra TFF Faal Hakemler Derneği Başkanı Ferdi Karadoruk, eski MHK Başkan Vekili Ahmet Şahin, eski MHK Üyesi Yunus Yıldırım ve bazı hakemlik yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 7 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul merkezli 4 ilde gerçekleştirilen operasyonun, hakemlik süreçlerinde mobbing ve resmi belgede sahtecilik iddialarının yanı sıra klasman, görevlendirme, puanlama, atama ve sınav süreçlerine müdahale edildiği yönündeki iddialarla bağlantılı olduğu bildirildi.

Soruşturma dosyasında yer alan iddialar adli makamlar tarafından incelenirken, gözaltına alınan isimler hakkındaki hukuki süreç devam ediyor.

Tuna: “Türk futbolunda yapı var” dedi

Ali Tuna, soruşturma kapsamında yaptığı açıklamada Türk futbolunda bir yapı bulunduğunu ve bazı karşılaşmalara istenen hakemlerin atandığını öne sürdü.

Tuna ayrıca kendisinin bu sisteme uymadığı için üst klasmanlara yükselmesinin engellendiğini iddia etti. Bu ifadeler, Tuna’nın kendi açıklamalarına dayanan iddialar olarak soruşturma kapsamında gündeme geldi.

Tuna, hakemlik kariyeri boyunca önemli fedakarlıklar yaptığını belirterek bundan sonraki süreçte Türk futbolunda yaşanan sorunların giderilmesini umduğunu ifade etti.

Soruşturma kapsamında yürütülen adli süreçte bilirkişi raporu ve tarafların ifadeleri dosyada değerlendirilirken, nihai hukuki değerlendirme yetkili makamların vereceği kararlara bağlı olacak.

Ali Tuna’nın hakemlik kariyeri

1 Ocak 1986'da Kırşehir'de dünyaya gelen Ali Tuna, hakemlik kariyerinde Süper Lig'de yardımcı hakem olarak görev yaptı. Tuna'nın hakemlik kariyerinde Eskişehir bölgesinde görev aldığı biliniyor.

Tuna, son olarak Kızılkaya Tarım Şanlıurfaspor ile Iğdır arasında oynanan karşılaşmada birinci yardımcı hakem olarak görev yaptı. Süper Lig'deki son görevlerinden biri ise 2024-2025 sezonunda Konyaspor ile Alanyaspor arasındaki mücadelede ikinci yardımcı hakemlik oldu.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi