Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantılarının 2. birleşim 1. oturumu Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ayşe Ünlüce başkanlığında gerçekleşti.
Meclis toplantısında görüşülen "Uluslararası Eskişehir Porsuk Festivali" gündem maddesi, tasarruf tedbirleri ve festival harcamaları üzerinden yaşanan tartışmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti grubu festivalin mali boyutu ve mevzuata uygunluğuna ilişkin soru işaretlerini dile getirirken, CHP grubu festivalin kentin tanıtımı ve ekonomisine katkı sağlayacağını savundu.
“Festivallerden başımız döndü”
İlk olarak konuşan Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş şu ifadeleri kullandı: “Biz Eskişehir'de festivallerin yapılmasına karşı değiliz. Zaten başımız dönüyor festivallerden. Her gün, her saat, her dakika Eskişehir'in tabii kentsel dönüşüm, sokaklar, onlarla ilgili trafik sorunlarını bırakıp ha bire festivallerle uğraşıyoruz. Bu konuda hakikaten altın madalyayı hak ediyorsunuz Sayın Başkan. İkincisi ama yine de biz bu festivalin, yani bu gerekçeler haklı gerekçeler olarak görebiliriz. Tanıtılması konusunda biz de sizinle hani normal şartlar altında olsa biz de evet derdik. Lakin komisyonumuzda bu konu konuşulurken tasarruf tedbirlerine takılıp takılmadığı konusunda her zaman olduğu gibi demek ki bakanlığı tanımamışsınız. Onlardan bir görüş almadan bu festivali yapmaya karar vermişsiniz. Sayın Başkan, bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir görüş aldınız mı? Tasarruf tedbirlerine takılmadığına emin misiniz? Uluslararası kelimesi geçiyor diye festival yapabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Sayıştay bu konuda olumsuz bir şey söylediğinde ne yapacaksınız? Son bir söz olarak da bu nedenlerle raporun mevcut haliyle kabul edilmesine katılmıyor, raporun tasarruf tedbirlerine uygunluk, yaklaşık maliyet, gider kalemleri, finansman modeli ve bakanlık görüşü yönlerinden yeniden değerlendirilmek üzere ilgili komisyona iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
“AK Parti yapınca ses çıkarmıyorlar”
Daha sonra söz alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik de şu ifadeleri kullandı: “Zeynep Güneş Başkanımız kendi görüşlerini gayet nezih bir biçimde ifade etti. O konuda espri de yaptı. Çeyrek altın mı Cumhuriyet altını mı neye karar verir, onu bilemem. Yalnız şöyle söylemek gerekiyor, Eskişehir yıllardır hepimizin bildiği üzere Türkiye'de de festivalleriyle, sanatsal etkinlikleriyle, kültürel etkinlikleriyle farklılık yaratan bir şehir. Bu anlamda Eskişehir'de biz ilk defa festival falan yapmıyoruz, defalarca yapıldı. Şimdi bu taleple birlikte insanların sosyalleşmesi, bir araya gelmesi, toplumun eğitimine sunacağı katkılar, artı farklı diyaloglar bu anlamda ben öncelikli olarak bu konuda Zeynep Başkandan farklı düşündüğümü ifade etmek istiyorum. Bu yıl uluslararası festivallere karşı çıkanlar, aynı etkinlikler AK Parti belediyeleri tarafından yapıldığında tek bir söz bile söylemiyorlar. Festival demek sadece konser demek değildir. Festival demek otellerin dolmasıdır. Festival demek esnafımızın para kazanması, iş yapması demektir. Festival demek restoranın, taksicinin, kafecinin, hediyelik eşya satanın kazanması demektir. Festival demek Eskişehir'in adının Türkiye'de ve dünyada duyurulması demektir. Harcamalar elbette mevzuata uygun yapılacaktır, özellikle altını çizmek istiyorum. İhaleler mevzuata uygun yapılacaktır. Denetimler yapılacaktır. Bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmamalı. Özellikle Büyükşehir Belediyemizle ilgili şüphe duyana da şaşırırım.”
“Şeffaf olarak bütün bilgileri paylaşırız”
Son olarak konu ile ilgili konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ayşe Ünlüce de şu ifadeleri kullandı: “Bizim de festivali mevzuata uygun, tasarruf tedbirlerine uygun, bütün Sayıştay denetimlerine uygun şekilde yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Burada da zaten şeffaf olarak bütün bilgileri paylaşırız. Aslında tabii sanat kültür festivalleri çok önemli. Bunlar şehirlerde, ilçelerde yapılıyor. Bizim de Porsuk ile ilgili, özellikle festivale Porsuk adını vermemizin sebebinden bahsetmek istiyorum. Porsuk bizim can damarımız, tek su kaynağımız. Yani bugün çeşmeden akan suyumuz aynı zamanda bir taraftan da kültür sanat festivali yaparken şehri bununla ilgili donatırken bir taraftan da Porsuk'a dikkat çekmek istedik. Porsuk'u korumamıza, Porsuk havza planını biliyorsunuz, hazırladı, geçirdi. Pek çok da çok paydaş kurumu var. Geriye kalan konularla ilgili de her zaman istediğiniz her türlü bilgi, belge, paylaşım da yapılacaktır sizlerle."





