Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Derneği (AHPADİ) Başkanı Mehmet Ektaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin kısaltılmasına yönelik yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Ektaş, “Türk milletinin 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin kısaltılması yönünde hiç bir talebi yoktur” dedi.
“Laik ve bilimsel eğitimi hedef alıyorlar”
Mehmet Ektaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bizler, hükümetlerden laik hukuk devriminin en önemli direği olan eğitimin sorunlarına odaklanmasını beklerken, ne yazık ki iş başına gelen hükümetler ve Milli Eğitim Bakanlığı laik ve bilimsel eğitimi hedef alıyorlar. İmamların ders vermek amacıyla okullara sokulması, müfredatlarda yapılan değişikliklerle bilimsel eğitim sürelerinin azaltılarak doğmaya dayalı derslerin sürelerinin arttırılması, seçmeli din ve kültürü derslerinin zorunlu seçmeli hale getirilerek dayatılması, kız liselerinin sayılarının arttırılması, kamuoyuna yansıyan birçok okulda, kız ve erkek öğrencilerin sınıflarda aynı sıralara oturmalarının engellenmesi, kamuoyuna yansıyan birçok okulda erkek ve kız öğrencilerinin kantin ve ortak kullanım alanlarının ayrıştırılması, puanı nedeniyle seçme yapmak istemeyen öğrencilerin imam hatip liselerine zorunlu kayıtlarının yapılması, ana dilde eğitim hakkı safsatasıyla milletin birliğini hedef alan ve çocuklarımızı önce ayrıştırmayı ve ardından birbirine yabancılaştırmayı hedef alan çalışmalar, açık öğretim liseleri gibi birçok saldırıyla karşı karşıya kalıyoruz ve mücadele ediyoruz.
“Toplumda 12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılması gibi bir talep yok”
Şimdi bunlara bir yenisi daha eklendi. Soy ismi Tekin olan ancak davranışlarıyla eğitim alanında pek de tekin sayılmayacak söylem ve uygulamalara imza atan Milli Eğitim Bakanı, 12 yıllık zorunlu eğitimin kısalması için bir kamuoyu oluştuğunu, 12 yıllık zorunlu eğitimin tartışılması gerektiğini, 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılması yönünde revizyonu yapmayı planladıklarını belirtti. Milli Eğitim Bakanı’nın söyledikleri doğru değildir. Türk milletinin 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin kısaltılması yönünde hiç bir talebi yoktur. Bakanın oluştuğunu iddia ettiği kamuoyu, olsa olsa laik ve bilimsel eğitimden rahatsız olan, kendilerine cahil ve yönlendirilmeye uygun taban oluşturmaya çalışan din tacirlerinin, tarikatçıların, cemaatçilerin, medresecilerin, çocuk emeğini sömürmeyi hedefleyen kapitalist düzen savunucularının ve suç örgütlerinin kamuoyu olabilir.
“Çocuk işçi sayısı artacak”
Ülkemiz, zaten çocuk suç oranlarının artmasının üzüntüsünü yaşamaktadır. Bunun başlıca nedeni, açık lise gibi oluşumlarla çocukların okul dışına itilmeleri, iyi bir yurttaşlık eğitimi almamaları, yoksulluk içinde yaşamalarıdır. 12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılması, okul yaşamından koparılan çocuklarımızı tarikat ve cemaatlerin kucağına atacak, onların açtığı derneklerdeki kurslara ve yasadışı medreselere devamları sağlanarak o yapılara mürit kazandırmaya yönelik bir adımdır. Bu adım aynı zamanda, çocukları kullanan başta uyuşturucu baronları olmak üzere yasadışı işler yapan çetelere adam kazandıracaktır. Bu adım, nerdeyse eleman bulamayan ve kökleri kazınmış terör örgütlerine kan verecektir. Bu adım, çocuk işçi sayısını artıracak, çocuk emeğinin daha fazla sömürülmesine çanak tutacaktır. Bu konuyu gündeme taşıyan Bakan Tekin’i şiddetle kınıyoruz.”