Haber Merkezi

Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyeye bir yazı yazdığını, pazar yerinin üzerinde şerh olduğu için ihale yapılamadığını dile getirerek, şerh olayından dolayı bakanlığın alacağı kararın beklendiğini söyledi.

Çiçek, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, Eskişehir’de bir kapalı pazar yeri sorunu yaşandığını belirterek, mevcut tüm pazarlar için kapalı pazar yeri yapılmasını istediklerini söyledi. Belediyelerde bütçe olmaması sebebiyle bunun gerçekleşmesinin şimdilik mümkün olmadığını savunan Çiçek, “Siyasetin el verdiği ve belediyelerin bütçesi olduğu anda yapılacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Kurtuluş Kapalı Pazarı’nın üzerinde şerh var”

Mayıs ayında boşaltılan Kurtuluş Kapalı Pazarı’nın yeni binasının henüz ihaleye verilmediğini dile getiren Çiçek, “Büyükşehir Belediyesi ile dün de bir görüşme yaptım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belediyeye bir yazı yazdı. Pazar yerinin üzerinde şerh olduğu için ihale yapılamıyor. Şerh olayından dolayı bakanlığın alacağı kararı bekliyoruz. Şu anda belediyeye yazı yazıldı. Onun sonuçlarını bekliyoruz. Sonuç geldiğinde de ihaleye çıkılacak. Süreç biraz geç başlayacak. Normalde Ekim 2023’te teslim edilecekti fakat bu durumda biraz sıkıntılı… Süreç zor gözüküyor” bilgisini verdi.

“Kurtuluş yeniden pazar olacak”

Çiçek, Kurtuluş Kapalı Pazarı ile ilgili insanların kafasında soru işaretleri olduğunu kaydederek, “İnsanlar her gün ‘Otopark mı olacak? Başka bir şey mi olacak?’ diye sorular soruyor. İhaleye verilse ihaleden sonra netleşecek ama şu anda ihale aşaması olmadığı için daha netleşmedi. Orası yeniden pazar olacak çünkü taşınılmaz. Üzerinde yazıyor. Şerh olduğu için, başka bir şey yapılamadığı için yeniden pazar olacak” değerlendirmesinde bulundu.

“Kurtuluş Kapalı Pazarı projesinin bir sıkıntısı yok”

Çiçek, şöyle devam etti:

“Kurtuluş Kapalı Pazarı’nın projesini gördüm. Mimari olarak bir sıkıntısı yok. Proje yeterli. Güzel bir proje olacağına inanıyorum. Eskişehir’e yakışacak bir proje olacağına inanıyoruz. En büyük sıkıntı şerh olması. Yazıyı gönderdiler, cevabını bekliyoruz. O süreç ne zaman biter? Belli değil. Konuyla alakalı Vali Erol Ayyıldız’la da görüştüm, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle de görüştüm. Bakanlığa yazıyı yazdırmışlar, haber bekliyoruz. İhaleye verilmesi lazım. Esnafın ‘Buraya yapılacak mı? Verilecek mi?’ diye bir endişesi var. Bu nedenle ivedilikle Büyükşehir Belediyesinin bu konuyla alakalı açıklamalarını bekliyoruz.”

“Kazım Kurt söz verdi”

71 Evler’deki pazar sorununa da değinen Çiçek “71 Evler’de kapalı pazar yapılana kadar geçici olarak pazartesi günleri sokak pazarı kuruluyor. Şimdilik Odunpazarı Belediyesinin pazar alanını istimlak etmesini bekliyoruz. Belediye istimlak ettikten sonra Kazım Kurt, kapalı pazar yapılacağına söz verdi” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir’de kapalı pazar sorunu var”

Çiçek, Eskişehir’de bir kapalı pazar yeri sorunu olduğunu savunarak, “Biz mevcut pazarlarımızı kapalı pazara çevirmek istiyoruz. En büyük sıkıntımız o… Yenikent pazarı yıkılıyor zaten. Odunpazarı Belediyesi başlattı, ihalesini de verdi. Çok güzel bir pazar olacak. Alışveriş yapan insanların mutlu olması için pazarların kapalı alanda olması lazım. Alışverişi yaparken çocuğunu yanına alacak. Tuvaleti olacak, mescidi olacak… İnsanlar daha rahat alışveriş yapacak. Kışın da malımız donmayacak. Böylece tüketici memnun olacak. Mevcut pazarlarımızın kapanmasını istiyoruz” yorumunu yaptı.

“Belediyelerin bütçesi olduğu anda yapılacağına inanıyorum”

Çiçek, “Mesela salı günü Ertuğrulgazi pazarı var, kapanması gerekiyor. Tunalı pazarı var. Yer bulunduğunda kapalı pazarların yapılmasını istiyoruz. Sokak pazarı kültürü kaybolmayacak. Türkiye’nin her yerinde sokak pazarı var. Tüketici, fiyat açısından daha uygun olduğu için sokak pazarını tercih ediyor zaten. Bu tamamen bütçe meselesi… Belediye tabii ki kapalı pazar yapmak ister ama bütçe olmadığı için kapalı pazar şu anda yapılmıyor. Yenikent ve Kurtuluş pazarlarını kapatsınlar, başka da bir sıkıntımız yok. Ertuğrulgazi pazarımız var, Tunalı pazarımız var, Ihlamurkent pazarımız var… Üstü açık… Çadırlarımız rüzgarda uçuyor. Oraların kapanmasını istiyoruz. Mevcut pazarlarımızın kapanmasını istiyoruz. Tabi ileriye doğru, siyasetin el verdiği ve belediyelerin bütçesi olduğu anda yapılacağına inanıyorum” dedi.