Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu komisyon üyesi de olan Sarıkaya, eskisehir.net’e yaptığı değerlendirmede, meslektaşlarının çalışma saatlerine ilişkin federasyon nezdinde çalışma içinde bulunduklarını söyledi.

Mesai saatlerinin uzun olduğunu aktaran Sarıkaya, ailelerine vakit ayıramadıklarını dile getirdi. Sarıkaya, “Kapanış saatlerini kışın 21.00, yazın ise 22.00 olarak düşünüyoruz. Mesainin başlangıç saatine ise karışmıyoruz. Bu çalışmada da bayağı bir ilerledik. Şu anda Meclis’te, onaylanmak üzere… Meslektaşlarımızla paylaşacağız. 1 ay içinde gündeme geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Yıllardan beri verdiğimiz bir mücadele”

Sarıkaya, haftada bir gün izin kullanma konusunun yıllardan beri verdikleri bir mücadele olduğunu söyleyerek, “Ben aynı zamanda Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonunda komisyon üyesiyim. Bu konuyla alakalı devamlı Ankara’ya Meclis’e gidildi, gelindi. Bu kararın çıkması için çok mücadele verildi. Biz de son rötuşları yaparak bu kararın Meclis’ten çıkmasını sağladık” bilgisini verdi.

“Mutlaka bir gün dinlenmemiz gerekiyor”

Hizmet sektöründe faaliyet gösterdiklerini anlatan Sarıkaya, “Sabah 08.00’de iş yerlerimize giriyoruz, gece 23.00’e kadar çalışıyoruz. Bu nedenle bir gün mutlaka dinlenmemiz gerekiyor. Devletimiz gün ayarlamalarını valiliklerin meslek temsilcileriyle birlikte yapmasına karar verdi. Tabi burada da değişik günler çıkıyor. Bizim bin 500 üyemiz var, bunların 500’ü bayan kuaförü. Bu nedenle farklı günlerde tatil yapılmasını isteyen üyelerimiz oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Başkan tatil gününü kendisine göre pazar olarak ayarladı’”

Sarıkaya, “Mesai saatlerimiz uzun olduğu için ailelerimizle çok fazla vakit geçiremiyoruz. Ben de dahil olmak üzere hepimiz çocuklarımız için çalışıyoruz ama çocuklarımıza vakit ayıramıyoruz. Bu nedenle bizim için çok iyi bir karar oldu. Bazı meslektaşlarımız itiraz etti. Ben erkek kuaförü olduğum için, ‘Başkan tatil gününü kendisine göre pazar olarak ayarladı’ diyenler oldu. Bizim kesinlikle böyle bir lüksümüz yok. Biz burada bayan ve erkek kuaförlerini, güzellik salonlarını ve dövmecileri temsil ediyoruz. Onların adına konuşuyoruz. Bu nedenle Eskişehir’de izin günü pazar olarak belirlendi” dedi.

“Pazar günleri gelin, damat ve nişan saçı yapacak arkadaşların…”

Bazı bayan kuaförlerinin salı günü izin kullanma talepleri olduğunu ifade eden Sarıkaya, “Onları kırmamak için sandık kurduk, seçim yaptık. 500 bayan kuaförümüzden 110’u salı günü izin kullanmak istedi. Bu nedenle karar değişmedi, pazar olarak devam edecek. Karar, 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak. Aslında karar 1 Ekim’den itibaren uygulanmaya başlanacaktı fakat 1 Ocak’a ertelendi. Kararın itirazlardan dolayı ertelendiğine dair yanlış söylemler oldu fakat bu kesinlikle itirazlardan dolayı olmadı. 122 odanın içindeki 30 odamız gün tayin edemediği için bakanlıktan zaman talep ettiler. Bakanlık da 1 Ocak’a kadar süre verdi. Bu arada yanlış bir bilgi kirliliği var, pazar günleri gelin, damat ve nişan saçı yapacak arkadaşların çalışmasına izin veriyoruz. Yanlarındaki misafirleri de ağırlayabilecekler. Öyle bir yasak yok. Pazar günleri dükkanlar kapalı olacak ama özel günler için yapılacak çalışmalara izin veriyoruz” bilgisini verdi.

“Şu anda Meclis’te, onaylanmak üzere”

Federasyonda mesai saatleri ile ilgili çalışmaları olduğunu belirten Sarıkaya, şunları kaydetti:

“Mesai saatlerimiz çok uzun… Gece 01.00’e kadar çalıştığımız dahi oluyor. Onunla ilgili bir kısıtlama yapılacak. Kapanış saatlerini kışın 21.00, yazın ise 22.00 olarak düşünüyoruz. Mesainin başlangıç saatine ise karışmıyoruz. İş yerlerimiz kışın 21.00’de, yazın ise 22.00’de kapanacak. Bu çalışmada da bayağı bir ilerledik. Şu anda Meclis’te, onaylanmak üzere… Meslektaşlarımızla paylaşacağız. 1 ay içinde gündeme geleceğini düşünüyorum.”

“Talebimiz, asgari fiyat belirlemek”

Fiyat tarifeleriyle ilgili de sıkıntılar yaşadıklarından bahseden Sarıkaya, “Bu da Meclis’e sunuldu. ‘Azami ve asgari hadler’ diye bir durum var. Bu bizi çok sıkıntıya sokuyor ve haksız rekabete yol açıyor. Örneğin, saç tıraşı 100 lira… Şu anda 101 lira alamıyoruz ama 100 liranın altındaki istediğimiz rakamı alabiliyoruz. Bu da ister istemez haksız rekabete yol açıyor, tam tersi olması gerekiyor. Bizim talebimiz, asgari fiyat belirlemek. Çok afaki rakamlar da istemiyoruz ama bizler sanatkar insanlar olduğumuz için sadece yaptığımız hizmetin karşılığını almak istiyoruz. Fiyat kırarak iş yapmak bizim işimiz değil. Bizlerin rekabetimizi sanatımızla yapmamız gerekiyor. Bu Türkiye çapında istenilen bir şey.. Bizler öncülük yaparak bunu federasyona bildiriyoruz, federasyon da dilekçelerimizi değerlendirerek Meclis’e sunuyor. İnşallah bu da çözülecek” diye konuştu.

“Camlarımıza bu yazılar yakışmıyor”

Sarıkaya, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Eskişehir’de en büyük sıkıntılarımızdan birisi fiyat tarifemizdeki uyumsuzluk… Bizler züccaciyeci değiliz ama camlarda fiyatlarımız asılı… Bunu utançla söylüyorum, camlarımıza bu yazılar yakışmıyor. Bunları indirmemiz gerekiyor. Meslektaşlarımız uyarıyor. Biz de gidiyoruz, uyarıyoruz. ‘Tamam, kaldıracağım’ diyorlar ama kaldırmıyorlar. Bu hem mesleğimizi hem de itibarımızı zedeliyor. Fiyat tarifelerimizin camda olmaması gerekiyor, sanatımızın karşılığını almamız gerekiyor. Bunları çözeceğiz inşallah.”