Türkiye genelinde ev sahibi olmanın zorlaştığı bu dönemde dar gelirliye umut olacak yeni sistem yarın devreye giriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle geliştirilen gayrimenkul sertifikası modeli, küçük birikimlerle konuta yatırım imkanı sunacak. Her konutun küçük paylara bölünmesiyle ev sahibi olmanın önü açılacak.

YENİ SİSTEM YARIN DUYURULACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Temmuz’da düzenlenecek lansmanla konut piyasasında yeni bir yatırım dönemini başlatacak. TOKİ ve Emlak Konut’un ortak projesi olan gayrimenkul sertifikası sistemi, ev almakta zorlanan vatandaşlara, konutun tamamını değil bir kısmını satın alarak yatırım yapma imkanı sağlayacak.

Konut 10-5

Sistem, her biri farklı konum, kat, oda sayısı ve büyüklüğe sahip dairelerin değerlerinin belirlenip küçük paylara bölünmesi esasına dayanıyor. Paylar yatırımcıların banka veya aracı kurumlar üzerinden alabileceği gayrimenkul sertifikaları olarak Borsa İstanbul’da işlem görecek. Böylece vatandaş, tapu devri gibi masraflara katlanmadan ve ev almak için kredi çekmeden yatırım yapabilecek.

Ev alacak bütçesi olmayan ancak yatırım düşünen kişiler için de sistem önemli avantajlar sunuyor. Sertifika sahipleri yalnızca yatırım yapma şansı elde etmekle kalmayacak, aynı zamanda konutun değer artışından da pay alabilecek. Böylece ev alamayanlar da gayrimenkul piyasasındaki kazançtan faydalanabilecek.

Konut 20-8

ALTERNATİF BİR YATIRIM ARACI OLACAK

Yeni sistemde ne peşinat, ne kredi, ne de tapu masrafı gerekecek. Daireler paylara bölünecek ve isteyen vatandaş tek bir sertifika ile bile yatırımcı olabilecek. Konut piyasasına girmek isteyen ancak yüksek fiyatlar nedeniyle geri duran milyonlarca kişi için sistem bir alternatif yatırım aracı sunacak.

Konut 21-8

Gayrimenkul sertifikaları yarın itibarıyla kamuoyuna tanıtılacak ve aynı gün satışa çıkacak. Proje kapsamında sertifikaların hangi projelere karşılık geldiği, dairelerin metrekare fiyatları ve diğer detaylar açıklanacak. Yetkililer, sistemin İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde uygulanmasının planlandığını belirtiyor.

Yeni modelin Eskişehir gibi konut piyasasında hareketliliğin yüksek olduğu şehirlerde de ilgi görmesi bekleniyor. Eskişehirli yatırımcılar, İstanbul merkezli projelere uzaktan yatırım yaparak gayrimenkul piyasasındaki kazançtan pay alabilecek

Kaynak: NTV