Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son açıklamaları, özellikle finansal göstergelerdeki iyileşmeyle birlikte ekonominin şok öncesi seviyelere döndüğüne işaret ediyor.

Bakan Mehmet Şimşek’in canlı yayında verdiği bilgiler, rezerv artışından enflasyon beklentilerine, büyüme oranlarından kira fiyatlarına kadar pek çok başlıkta yol haritasını ortaya koyuyor.

Şimşek’in değerlendirmelerine göre, net rezervler yeniden 170 milyar dolara yaklaştı, risk primi 280 seviyesine geriledi ve Borsa İstanbul'da yüzde 98’lik toparlanma yaşandı.

Mehmet Şimşek

Bakan Şimşek, programın uluslararası normlara göre tasarlandığını ve özellikle bütçe disipliniyle birlikte hem piyasaları hem de beklentileri yönlendirmeyi başardıklarını ifade etti.

Son açıklamalara göre, kredi piyasasında tahsil edilemeyen borç oranı ticari kredilerde yüzde 1,6 seviyesindeyken, bireysel kredilerde bu oran yüzde 3,8 civarında. Karşılıksız çek oranı ise yüzde 2,6 olarak kayıtlara geçti.

Enflasyonda da dikkat çeken bir gevşeme yaşandığına dikkat çeken Şimşek, yıl sonunda genel enflasyonun yüzde 30’un altına inmesini hedeflediklerini söyledi. Gıda enflasyonunda ise kuraklık ve zirai don gibi zorluklara rağmen yüzde 30 seviyelerine gerileme olduğunu belirtti. Bu tablo, fiyat istikrarına yönelik politikaların aşamalı olarak etkisini gösterdiğini ortaya koyuyor.

KONUT VE KİRA FİYATLARI İÇİN YENİ PROJE

Konut kiralarındaki artış da Bakanlığın gündeminde. Şimşek, üç yıldır uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının kalktığını, ancak buna rağmen kira enflasyonunun yüzde 92’den yüzde 83’e gerilediğini belirtti. Türkiye genelinde hanelerin yüzde 72’si kira ödemeden yaşarken, büyükşehirlerde yaşanan sıkışıklığın konut arzıyla çözüleceğini ifade etti.

Bakanlık, en az 500 bin sosyal konut üretimiyle ilgili planlama sürecini başlatmış durumda. Kiraların kontrol altına alınması için piyasa dışı araçların yerine yapısal çözümler devreye alınacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi