Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Ekonomi İşleri Başkanlığı Eğitim Programı’nda yaptığı konuşmada yeni konut planını açıkladı. Erdoğan, 81 ilde toplam 500 bin sosyal konutun TOKİ aracılığıyla inşa edileceğini belirtti. Devletin bundan böyle kira planlamasını doğrudan üstleneceğini duyurdu. Uygun fiyatlı kiralık konutların, dar gelirli ve özel gruplara destek sağlayacağını ifade etti. Program kapsamında şehit yakınları, gaziler, emekliler, üç çocuklu aileler ve engelli bireyler için özel kontenjanlar ayrılacak.

Devlet, Kira Planlamasında Doğrudan Rol Üstlenecek

Erdoğan, uzun süredir yüksek seyreden kira fiyatları ve konut maliyetlerine dikkat çekerek, “Bundan böyle kira konusunda işin planlamasını devlet yapacak” dedi. Vatandaşların yüksek kira bedelleriyle zorlanmaması için devletin sürece doğrudan müdahil olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı, “Vatandaş gelsin, kendisi kiraya versin ve yüksek kiralarla orada vatandaşı sömürsün, buna artık fırsat vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Yeni sistemde konutlar, doğrudan devlet tarafından kiraya verilecek. Böylece piyasa koşullarına bağlı fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

81 İlde 500 Bin Sosyal Konut İnşa Edilecek

Erdoğan, “Yüzyılın Konut Projesi” adını verdiği bu çalışmanın kapsamını ayrıntılı biçimde paylaştı. 81 ilin tamamında toplam 500 bin sosyal konutun TOKİ vasıtasıyla yapılacağını duyurdu. Bu hamlenin, konut üretiminde uzun vadeli bir istikrar yaratması bekleniyor. TOKİ’nin deneyimli altyapısı ve planlama gücü, projenin temel dayanak noktası olacak. Erdoğan, “Devlet, bu sosyal konutları kendisi kiraya vererek inşallah samimi bir şekilde uygun fiyatlı kiralama sürecini başlatacak” ifadelerini kullandı. Proje, hem barınma ihtiyacını karşılamayı hem de piyasalarda denge kurmayı amaçlıyor.

Şehit Yakınları, Emekliler Ve Engelliler İçin Özel Kontenjan

Yeni konut planında toplumsal öncelikler gözetilerek özel kotalar ayrıldı. Şehit yakını ve gaziler, emekliler, üç çocuklu aileler ve engelli vatandaşlar bu gruplar arasında yer aldı. Erdoğan, “Projemizde; şehit yakını ve gazilerimize, emeklilerimize, üç çocuğu olan ailelerimize, engelli vatandaşlarımıza özel kontenjanlar ayıracağız” dedi. Bu gruplar için sağlanacak kiralık konutlar, sosyal destek politikalarının bir uzantısı olacak. Ayrıca kiralık modelin TOKİ aracılığıyla ilk kez hayata geçirileceği belirtildi. Türkiye’de bugüne kadar TOKİ’nin satış odaklı çalıştığı düşünüldüğünde, kiralık modelin kamu konut politikalarında yeni bir dönemi başlatacağı öngörülüyor.

Ekonomik Denge Ve Enflasyon Hedeflerine Katkı

Erdoğan, sosyal konut planının yalnızca barınma alanında değil, ekonomik istikrarın güçlendirilmesinde de etkili olacağını belirtti. “Konut projemiz sadece sosyal politikalarda değil, enflasyonla mücadelede de elimizi güçlendirecek; tek haneli enflasyon hedefine ulaşmamıza katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı. Uzmanlar, devlet eliyle kiralama uygulamasının özel sektör üzerindeki baskıyı azaltacağını ve kira artışlarını sınırlayacağını değerlendiriyor. Ayrıca inşaat sektöründe yeni istihdam olanaklarının ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Proje, geniş çaplı bir ekonomik canlanmanın da başlangıcı olarak görülüyor.

Erdoğan, programda yaptığı açıklamanın sonunda “Ekim ayı sonunda inşallah buraya doğru projemizin detaylarını milletimizle paylaşacağız” diyerek sürecin takvimini duyurdu. Yeni sosyal konut modelinin, Türkiye’de konut erişimi ve kira dengesi açısından uzun vadeli bir dönüşüm yaratması bekleniyor. Projenin detaylarının açıklanmasıyla birlikte uygulamanın hangi illerde öncelikli olarak başlayacağı ve kiralama kriterlerinin nasıl belirleneceği merak konusu oldu. TOKİ’nin yürütücülüğünde hayata geçirilecek sistem, devletin konut piyasasında yeni bir aktör olarak rol almasının önünü açacak. Bu kapsamda inşa edilecek konutların yer seçiminden kiralama şartlarına kadar her adımın merkezi planlama çerçevesinde yürütülmesi planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi