Çocuk yaşta çalışma hayatına atılan, kasaplıktan deri sanayiciliğine uzanan bir üretim yolculuğu inşa eden Karaca, bugün hem Eskişehir’de hem İstanbul’da faaliyet gösteren işletmeleriyle sektörün köklü isimleri arasında yer alıyor.

İş disiplinini, aileyle ortak çalışmanın getirdiği sinerjiyi ve üretmenin verdiği mutluluğu her cümlesinde hissettiren Karaca, sanayicilikten aldığı keyfi ve genç kuşaklara yönelik tavsiyelerini de samimiyetle paylaşıyor. Aşağıda, kendisiyle gerçekleştirilen söyleşiyi olduğu gibi paylaşıyoruz.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1950 yılında Afyonkarahisar Emirdağ’da doğdum. Küçük yaştan itibaren çalışma hayatına atıldım. 1970 yılında ise ticari hayatım başladı. Esas mesleğim kasaplıktır benim. Kasaplıktan ham dericiliğe dönüş yaptım.
Hangi sektörde faaliyet gösterdiniz?
Esas mesleğim kasaplıktır benim. Kasaplıktan ham dericiliğe dönüş yaptım. Ham dericilikten sanayiye girdim. Deri sektörüne… İstanbul’da Tuzla’da deri fabrikam var. Deri fabrikasının başında bir oğlum, bir kızım var. Şu anda onlar İstanbul’da siparişleri alıyorlar. Eskişehir’e gönderiyorlar. Burada üretim yapıyoruz. Sipariş üzerine çalışıyoruz. Deri ve kemer üzerine ve yarı yarıya ihracat yapıyoruz.
Deri sektöründe, ham deri ve işlenmiş deri işine Tuzla’da devam ediyorduk. Deri sektöründe şartlar çok zorlaştı. Vadeler uzundu. İkiye yakın ödemeler vardı. Onun için bu deri ve kemerleri kendimizi değerlendirelim diye sanayiciliğe girdik.
İş yaşamı boyunca ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Ben hiçbir zorlukla karşılaşmadım. Çünkü sabah işçiden önce iş yerine gelirim, işçiyle beraber de çıkarım. İşini çok iyi takip eden birisiyim.
Başarınızda en önemli faktör neydi?
Çocuklarımla beraber çalışıyorum. İstanbul’da da fabrikam var, burada da var. İstanbul’daki fabrikanın başında bir oğlum, bir kızım var.
İşleri yeni nesle devretmek zor oldu mu?
Çocuklarımdan hiçbir şikâyetim yok. Zevk alıyoruz.
Eskişehir sanayisi nereden nereye geldi?
Eskişehir sanayisi şu anda başkanların ikisi de çok başarılı. Çok beğeniyorum yani. Eskişehir sanayisi daha çok büyür. Benim tahminim daha İstanbul’dan, dışarıdan gelecek çok sanayici olduğunu tahmin ediyorum.
Genç sanayicilere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
İşini takip eden kim olursa olsun başarılı olmaması mümkün değil. İşlerini çok iyi takip etmeleri lazım. İşinin başında olmayan sanayici başarılı olamaz. Gençlik çok iyi.
Aktif iş yaşamı sonrası nasıl vakit geçiriyorsunuz?
Gezmeyi seviyorum. Bol bol geziyorum.
Tekrardan dünyaya gelseniz yine sanayici olur muydunuz?
Tekrar dünyaya gelsem tekrar sanayici olurum. Ben zevk alıyorum sanayicilikten.
Yapmayı istediğiniz bir hayaliniz var mı?
Hiç yok. Her istediğim şeyi gerçekleştirdim.





