Günlerdir kayıp olarak aranıyordu! Talihsiz kadından acı haber geldi
Günlerdir kayıp olarak aranıyordu! Talihsiz kadından acı haber geldi
İçeriği Görüntüle

Türk bayrağına sarılı tabutuyla sahneye getirilen Kadir İnanır'ın cenazesi için düzenlenen törene Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan, hayat arkadaşı Jülide Kural, yakınları, sanatçı dostları ve çok sayıda oyuncu katıldı.

Törende, Kadir İnanır'ın rol aldığı filmlerden kesitler izletildi. Gösterim sırasında Kenan Evren'in yer aldığı sahneler nedeniyle salondaki bazı katılımcılar tepki gösterirken, kısa süreli gerginliğin ardından program kaldığı yerden devam etti.

"O HALKTIR, ANADOLU'DUR"

Anma töreninde konuşan Jülide Kural, Kadir İnanır'ın yalnızca başarılı bir oyuncu değil, aynı zamanda güçlü bir vicdana sahip bir insan olduğunu vurguladı.

Kural, İnanır'ın haksızlık, yoksulluk ve adaletsizlik karşısındaki duruşunu hatırlatarak, onun oyunculuğunu büyük bir tutkuyla inşa ettiğini ve bunu yakından izlemenin kendisi için büyük bir ayrıcalık olduğunu söyledi.

"Bir aktörün sevdiği mesleğini nasıl inşa ettiğini izlemek benim için çok özel bir deneyimdi." diyen Kural, "Öncelikle geldiğiniz için hepiniz sağ olun, var olun. Aslında bakarsanız şuandaki duygu sadece sessizce durmak. Asıl duygu bu. Kadir'in haykırmak istedikleri o kadar büyük ki, kalbimin buna dayanabileceğini zannetmiyorum. Kadir İnanır'ı hepiniz tanıyorsunuz. Onun haksızlık karşısında taşan o öfkesini, sevgisini ifade ederken sözcüklere hiç ihtiyaç duymamasını. O yoksulluk, adaletsizlik ve eşitsizlik karşısında şahlanan vicdanını bazen de kalbinin kırılganlığında gözyaşlarının nasıl da o güzelim gözlerinin dostu olduğunu kısacası onun insanlığını hepiniz biliyorsunuz. Belki de hayatı boyunca en büyük heyecanı olan sinemada kendi aktörlüğünü inşa ederken tanık olduğum bir şeydir. Dönüp dolaşıp başvurduğu yerdir aslında kalbi, sezgileri ve en önemlisi merakı ve hayata gülümseyerek bakabilme cesareti. Bu süreçlerde ben onu hep izledim. Bu benim için çok önemli bir ayrıcalıktı. Bir aktörün sevdiği mesleğini nasıl inşa ettiğini izlemek benim için çok özel bir deneyimdi. Kadir İnanır bir bakışı ile o seyircisinin yıllarca sürecek olan unutulmazıdır. Herkesin abisidir, dayısıdır, babasıdır, oğludur. Aslında o halktır, Anadolu'dur. Bütün halkların dostudur. O yüzden de Türk'tür, Rum'dur, Ermeni'dir, Çerkez'dir, Boşnak'tır, Arap'tır. Ayrılırken memleketine en büyük vasiyeti o büyük barışı mutlaka biz halklar kuracağız der. Dünyanın en güzel gülümsemesidir. Vasiyetin sorumluluğumuzdur. Bir gün mutlaka sevgilim" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı