Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz indirimi sonrası finansal piyasalarda hareketlilik artış gösterdi. Bu adım, ekonomide dengelerin yeniden şekillenmesine yol açtı. Kararın ardından yatırımcılar gözlerini hızla yükselen altın fiyatlarına çevirdi. Son dönemde tarihi zirvelere tırmanan altın, 5.000 TL barajına dayanarak dikkat çekti. Vatandaşlar ise “Şimdi almalı mı, satmalı mı?” sorusuna yanıt arıyor.
Merkez Bankası’nın Faiz Adımı ve Piyasalara Etkileri
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 250 baz puanlık faiz indirimi, beklentiler dahilinde gerçekleşti. İslam Memiş “Merkez Bankası piyasa dostu bir faiz indirimi yaptı” sözleriyle kararın sürpriz niteliği taşımadığını belirtti. Ayrıca “Karar beklentiler doğrultusundaydı, bu nedenle piyasalar üzerinde ekstra bir şok etkisi yaratmadı” değerlendirmesini yaptı. Bundan sonraki sürecin kredi ve mevduat faizlerindeki gelişmelerle şekilleneceğini dile getirdi.
Jeopolitik Gelişmelerin Altın Üzerindeki Baskısı
Son haftalarda jeopolitik riskler altının yükselişinde etkili oldu. Ortadoğu’da artan gerilimlerin altın üzerinde güçlü bir güvenli liman algısı yarattığı gözlemleniyor. Memiş, hızlı fiyat artışlarının ardından kısa vadede düzeltmeler yaşanabileceğine dikkat çekti. “Altında teknik olarak zaman zaman düzeltmeler yaşanması kaçınılmaz” ifadeleriyle yatırımcıları uyardı. Ons altında 3.580 – 3.500 dolar, gram altında ise 4.800 TL seviyesini kritik destek noktaları olarak işaret etti.
Fed Kararının Gölgesinde Beklentiler
Piyasaların önümüzdeki hafta odaklandığı başlıklardan biri de ABD Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı oldu. FED’in 25 baz puanlık indirimle yeni bir döneme kapı aralayabileceği belirtiliyor. “FED muhtemelen 2026'ya kadar toplamda en az 5 kez faiz indirimi yapacak” diyen Memiş, bu beklentinin altını güçlendireceğini kaydetti. Ons altın için 3.680 ve 3.750 dolar dirençlerinin önemini vurgularken, gram altında 5.000 TL’nin aşılmasıyla yeni rekorların kapısının aralandığını dile getirdi.
Yıl Sonu Için Dikkat Çeken Öngörüler
Gazeteci İslim İstanbullu’nun “6.000 TL çok mu uzak?” sorusuna Memiş’in yanıtı merak uyandırdı. “Kısa vadede 6.000 lira beklentimiz yok” sözleriyle ihtimallerin şartlara bağlı olduğunu söyledi. Ancak yıl sonuna kadar savaş riski gibi gelişmelerin bu seviyeyi gündeme getirebileceğini ifade etti. Şimdilik 5.350 ve 5.450 TL’nin yeni direnç noktaları olarak izlendiğini belirtti.
Memiş yatırımcılara yönelik stratejik tavsiyeler de sundu. “Altını olan yatırımcılar: Eğer acil nakit ihtiyacı yoksa pozisyonlarını korumalı” dedi. Ayrıca “Altın almayı geciktirenler: Önümüzdeki haftalarda yaşanacak kâr satışları alım fırsatı olabilir” sözleriyle yönlendirmede bulundu. Uzun vadede küresel merkez bankalarının indirim süreci ve jeopolitik risklerin altını güçlü tutmaya devam edeceğini belirtti.
Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.