Geçtiğimiz Ocak ayında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 31 Mart seçimlerinde engelli ve yatağa bağımlı hastalar için yürütülecek “seyyar sandık” uygulamasına ilişkin genelge yayımlandı. E-rapor düzenlemesiyle toplam 50 bin kişiye yakın e-rapor verildi. 24 Haziran’da raporunu almış olan seçmenlerin de raporlarının geçerli olduğunu belirtildi.
Ayrıca, hastanelerde ve evde bakım hizmeti alan hastaların oy kullanabilmelerini düzenleyen bir diğer genelge ise geçen hafta yayımlandı. Bununla ilgili hem hastanelerde hem evde bakım hizmeti alan seçmenlerin, 112 ambulans ve hasta bakım araçlarıyla oy kullanmaları sağlandı. Bu çalışma kapsamında, 7 bin sağlık personeli aktif görevlendirildi.
Acil sağlık hizmetleri kapsamında ise seçim gününe özel 2 bin 751 olan 112 Acil istasyon sayısına, 418 istasyon ilave yapıldı.
Böylece yurt genelinde, vatandaşlık görevini yerine getirmek isteyen, hastane ve evlerinden çıkamayacak durumdaki engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlar, sağlık ekipleri eşliğinde ambulanslar ile oylarını kullanabilmeleri için sandık başına taşındı.
Türkiye genelinde evden taşınarak oy kullanan hasta sayısı 4 bin 365, hastaneden taşınarak oy kullanan hasta sayısı 3 bin 739 oldu. Evinden çıkamayan hasta ve engelli seçmenler için ise 769 ilçede seyyar sandık kuruldu. 15 bin 301 hasta veya engelli seçmen, evlerine gelen seyyar sandıklarda oyunu kullandı
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklama şu şekilde; "31 Mart 2024 (Pazar) tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde oy kullanma talebi olup evde sağlık hizmeti alan veya hastanede yatan yatağa bağımlı, hareket etmekte zorlanan hastalarımızın oy kullanmalarını sağlıyoruz. Seçimde oy kullanmak üzere nakil talep eden hastalarımızın 444 38 33 ve Engelli Kordinasyon Merkezi (MUSAP) için 220 60 60 numaralı telefonla şimdiden veya seçim günü irtibata geçmeleri yeterlidir."