Teklifle, Dışişleri Bakanlığı teşkilatının faaliyetlerinin güçlendirilmesi ile personelinin temsil kabiliyeti yüksek ve donanımlı yetiştirilmesinin desteklenmesi ve düzenleme kapsamında belirlenen faaliyetlerin icrası amacıyla merkezi Ankara'da olan Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfının kurulmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.
Vakfın faaliyetleri, organları, gelirleri ve muafiyetleri, kuruluşuna ilişkin hususlar ile diğer iş ve işlemleri içeren düzenlemede, vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için bulunulabilecek faaliyet sıralanıyor.
Buna göre, vakıf; Dışişleri Bakanlığının hizmet kalitesinin artırılması amacıyla her türlü taşınır ve taşınmaz alabilecek, kiralayabilecek, inşa edebilecek, gerektiğinde bunların kullanımını kısmen veya tamamen bakanlığa bırakacak, her türlü taşıt aracı alıp kiralayacak ve gerektiğinde bakanlığa tahsis edecek.
Bakanlığa ait veya tahsisli olup güncel olarak ihtiyaç duyulmayan taşınmazların ilgili mevzuat hükümlerine uyulmak suretiyle bakanlık yararına değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapacak.
Vakıf, yükseköğretim kurumları kurabilecek; personelin niteliklerinin ve temsil kabiliyetinin geliştirilmesini destekleyecek.
Kanun teklifi ile ilgili uyarılarda bulunduklarını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’li milletvekillerinin imzasıyla sunulan Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanun Teklifi’ni görüşüyoruz. 500 yıllık köklü geçmişe dayanan Dışişleri Bakanlığı varken, Bakanlığın faaliyetlerini güçlendirmek gerekirken, dış ilişkilerde yeni sorunlara yol açacak, denetime tabi olmayacak şekilde düzenlenen ve aslında ihtiyaç da olmayan bir vakfın kurulmasını öngören Kanun Teklifi ile ilgili uyarılarımızı yapıyoruz." dedi.