Nisan ayı yakınlaşırken sayısız ferdin dikkati elektrik ve doğal gaz tarifelerine yöneldi. Alparslan Bayraktar tarafından dile getirilen “1 Nisan’da değerlendirme yapılacak” beyanı, enerji bedellerine artış olasılığını tekrar hararetlendirdi. Türkiye sathında tırmanan enflasyon ile yaşam maliyeti her geçen gün daha fazla kişiyi sarsarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yakıt ve ceyran meblağlarının 1 Nisan tarihinde tekrar gözden geçirileceğini duyurmuştu. İlgili belirsizlik ortamında dar gelirli kitleler arasında “zam mı geliyor?” endişesi tırmanışa geçti.

Büyük Maliyet Artışı

Söz konusu ifadeler toplumda geniş yankı buldu. Gazeteci Olcay Aydilek, beklenen rakamları kamuoyuyla paylaştı. Olcay Aydilek, “1 Nisan’dan geçerli elektrik ve doğal gaz tarifeleri ne olacak? Sektörde, elektriğe ve doğal gaza en az yüzde 20-22 oranında zam konuşuluyor. Halen, elektrikte 3 bin 400 TL/MWh olan piyasa takas fiyatının (PTF) da 3700 ile 4 bin TL aralığına çıkabileceği ifade ediliyor” şeklinde bilgi verdi. Bahsi geçen öngörü, enerji piyasasında oluşacak baskının boyutlarını gözler önüne seriyor. Piyasa analistleri, ceyran üretim giderlerindeki tırmanışın fatura tutarlarına sirayet etmesinin an meselesi olduğunu vurguluyor.

Faturalarda Yeni Dönem

Maliyetlerin yükselmesiyle birlikte ev ve iş yerlerinin gider kalemlerinde ciddi oynamalar yaşanabilir. Sektör temsilcileri de rakamsal revizyonun kaçınılmaz olduğunu savunuyor. 1 Nisan itibarıyla şekillenecek yeni çizelge, ceyran ve yakıt kullanım alışkanlıklarını etkileyebilecek nitelik taşıyor. Belirlenen %20-22 oranındaki yükseliş ihtimali, piyasa aktörleri tarafından yakından takip ediliyor. Tüketiciler, cüzdanlarını etkileyecek resmi açıklamayı bekliyor. Hane halkı bütçesini sarsabilecek olan mezkur gelişme, sosyal refah üzerindeki baskıyı artırabilir.

Veri Akışı Isınıyor

Elektrik borsasındaki hareketlilik de beklenen güncellemeyi destekler nitelikte seyrediyor. Halihazırda 3 bin 400 TL/MWh seviyesindeki piyasa takas fiyatının, kısa sürede 3700 ile 4 bin TL sınırına dayanması muhtemel.

Kaynak: Haber Merkezi