Para piyasalarının yönetiminden sorumlu olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerde kamuoyunu meşgul eden ulaşım ağlarının elden çıkarılacağı yönündeki söylentilere dair açıklamalarda bulundu. Otoyollar ile köprülerin mülkiyet durumuna ilişkin tartışmaların odağında yer alan Şimşek, "Yeni özelleştirme kararı yok; programdaki varlıklar için rutin çalışmalar sürüyor." diyerek spekülasyonların önünü kesti. Mevcut işleyişte ek bir tasarrufa gidilmediğini vurguladı.

Spekülasyonların Kaynağı Ve Gerçekler

ABD merkezli medya kuruluşları, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile beraber toplamda 9 ücretli otoyolun işletme yetkisinin özel sektöre devredileceğini ileri sürmüştü. Bahsi geçen haberlerde, İngiltere merkezli danışmanlık firması Ernst & Young'ın (EY) yetkilendirildiği savunulmuştu. Bakan Şimşek, o iddialara karşılık vererek belirsizliğe son verdi. Şimşek, "Yakın zamanda köprü ve otoyolların özelleştirilmelerine ilişkin ilave bir karar alınmamıştır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirme programında yer alan varlıkların özelleştirilmelerine yönelik rutin hazırlık çalışmaları sürekli bir biçimde yürütülmektedir" ifadelerini kullandı. Bekliyoruz.

Toplumsal Menfaat Ve Şeffaf Süreç

Sürecin işleyişine dair detayları paylaşan Şimşek, varlıkların ancak Cumhurbaşkanı Kararı vasıtasıyla listeye eklendiğini belirtti. Uygulamaların berrak şekilde yönetildiğini kaydeden Bakan, kuruluşların karakteristik yapısına göre yöntem belirlendiğini anlattı. Tekelleşmenin önüne geçilmesi, mülkiyetin geniş kitlelere yayılması ve devletin stratejik paylarını koruması gibi unsurların temel kriter sayıldığını anımsattı. Belirli bir zaman dilimi için sadece işletme hakkının verilmesi yoluyla kamusal yarar gözetiliyor. İşlemler sırasında denetim mekanizmalarının işletilmesi de mühim görülüyor.

Mali Kaynakların Hazineye Transferi

Elde edilen nakit akışının yönetimi hakkında bilgi veren Mehmet Şimşek, toplanan meblağların Özelleştirme Fonu içerisinde biriktirildiğini paylaştı. Personel tazminatları ile idari düzenlemelerin gerektirdiği harcamalara öncelik tanındığını bildiren Bakan, "Özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelirler, harcamalar düşüldükten sonra genel bütçeye gelir kaydediliyor." açıklamasında bulundu. Kalan bakiyenin merkezi bütçeye aktarılmasıyla devletin finansal kaynakları güçlendirilmiş oluyor. Bahsedilen yöntemlerle devlet, mülkiyetindeki kıymetlerin verimliliğini artırmayı sürdürüyor.

Kaynak: Haberler.com