Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Eskişehir’de partililere hitap etti. Türkiye’nin siyasi atmosferine ilişkin konuşan Uysal, “Türkiye’nin nasıl bir iklime doğru evrildiğinin çok net göstergesidir. Son iki bakan değişikliği Türkiye’deki iklimin seçime ayarlı bir şekilde daha da karanlık hale getirilmesine vesile edilmiştir” dedi.

Gültekin Uysal Eskişehir’de Konuştu “Türkiye Daha Karanlık Bir Döneme Giriyor” (3)

“Keyfiliğin kurumsallaştığı bir sistemle karşı karşıyayız”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştiren Uysal, mevcut yapının Türkiye’ye siyasi, ekonomik ve toplumsal alanda olumsuz sonuçlar doğurduğunu savundu. Uysal, “Türkiye’nin nasıl bir iklime doğru evrildiğinin çok net göstergesidir. Son 2 bakan değişikliği Türkiye’deki iklimin seçime ayarlı bir şekilde daha da karanlık hale getirilmesine vesile edildi.

Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dediğimiz, artık keyfiliğin kurumsal hale gelmiş olması da önümüzdeki süreçte milletimiz adına hem iktisadi olarak hem siyasi olarak hem toplumsal olarak da olumsuz neticeler çıkaracaktır.

Çok önemli bir geçmişin içerisinden gelerek Türkiye, kademe kademe keyfiliği zapturapt altına almak; çok partili hayatla beraber milletin kendi kaderine hükmetmesi için bu kanalların önü açılagelmiştir. Bizim geleneğimiz de bu manada millet önünde, tarih önünde büyük vazifeler görmüştür" ifadelerini kullandı.

Gültekin Uysal Eskişehir’de Konuştu “Türkiye Daha Karanlık Bir Döneme Giriyor” (2)

“Milyonlar yoksulluğa mahkum edildi”

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Uysal, uygulanan politikaların toplumun geniş kesimlerini yoksullaştırdığını ileri sürdü. Uysal, “Bugün geldiğimiz noktada milyonlarca insanın yoksulluğa mahkum edildiği, yanlış politik tercihlerle beraber maalesef işlemeyen demokrasinin, işlemeyen hukuk düzeninin neticesi olarak da milyonların yoksulluğu pahasına bu düzenin bir kişinin ve onun yakın aile efradının iktidarını sürdürmek adına da icra edilen hedefler doğrultusunda adeta yürütme, yargı ve yasamanın, kuvvetlerin uyumu diyerek bir kişinin şahsında somutlaşır hale getirildiğine de şahitlik ediyoruz.
Türkiye’nin tarihi geriye doğru akıtılırcasına karşı karşıya bırakıldığı bu şartları asla vekata Demokrat Parti olarak kabul etmiyoruz. Dünya hızla değişirken, bölgemizde çok ciddi hadiseler cereyan ederken, bu bölgede de olan bitenin maalesef yanlış politikaların neticesinde pahalı tecrübelerle beraber sadece Suriye aynasında baksak Türkiye’ye nelere mal olduğunu hepimiz idrak edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Demokrasi ve seçim uyarısı

Türkiye’de siyasi zeminin daraldığını savunan Uysal, demokratik rekabetin zayıfladığını ifade etti. Uysal, “Daha karanlık bir döneme girdik derken kastım; tek adaylı bir seçimin, demokratik rekabetin önünün kapatılmasıdır. Tüm siyasi partilerin demokratik mücadele zeminini koruyabilmek adına sorumluluk alması gerekmektedir” diye konuştu.

PKK ve siyaset tartışması

Konuşmasında terör ve siyaset başlığına da değinen Uysal, “Bugün özellikle PKK meselesinden başlayarak yürütülen İmralı süreciyle beraber maalesef Türkiye’de hedeflenen sandığa yönelik iktidarın kendi hedeflerine ulaşabilmek için bir projeksiyonla beraber Türkiye’de Türk kökenli vatandaşlarımızın tek ve meşru temsilcisi haline PKK liderinin getirildiğini de görüyoruz. Bunun bir büyük yanlış olduğunun altını çizmek isterim.

PKK’nın vesayetini Doğu, Güneydoğu başta olmak üzere vatandaşlarımızın üzerinden kaldıracağımıza PKK’nın vesayetini kurumsal hale getirecek her tür teşebbüsün etnik bölücü siyasetin nihai hedeflerine hizmet edeceği kanaatindeyiz. Bu yürütülen sürecin bir ayağı Suriye’deydi; PKK’nın Suriye’de neyi kotarıp neyi kotaramayacağına bağlı bir süreçti. İkinci ayağı da Türkiye’de seçime yönelik erken seçim kararıyla beraber Sayın Erdoğan’ı bir kez daha aday yapma niyetinde olan iktidar partisi, bu amacına ulaşabilmek için Sayın Erdoğan’ın tekrar aday olabilme biletini elinde tutan PKK lideriyle bu müzakerenin de yolunu açmıştır.

Maalesef Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin pek çok sahada Türkiye’yi yapısal bozulmalara sebebiyet verecek yolu açmış olmasının bir başka boyutu da iktidarıyla muhalefetiyle Türk demokrasisini PKK’nın rehin almasına da yüzde 50 artı 1 dengesi dolayısıyla bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi imkan vermiştir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye böyle gidemez”

Konuşmasının sonunda vatandaşlara çağrıda bulunan Uysal, mevcut siyasi ve ekonomik düzenin değişmesi gerektiğini savundu.
“Türkiye böyle gelmiş böyle gidemez. Milletimize kendi varlığına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Demokrat Parti olarak adil işleyen bir düzeni yeniden inşa etmek için mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Uysal, Türkiye’nin daha güçlü bir demokrasi ve hukuk sistemiyle yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Resul Umut Budak